19 november 2014

De koopkrachtplaatjes kloppen niet: de naheffing en korting op vakantiegeld en overwerk zitten er niet in.

De koopkrachtplaatjes kloppen niet: de naheffing en korting op vakantiegeld en overwerk zitten er niet in.

Dit jaar zijn de koopkrachtplaatjes, die het kabinet presenteert minder somber dan de afgelopen jaren. Het kabinet gaat zelfs uit van een groei van de koopkracht van gemiddeld 0,5% in 2015. Dat klinkt mooi, maar het is exclusief zaken, die niet iedereen raken. Dus de verhoging van de eigen bijdrage AWBZ en WMO voor mensen die thuis wonen met 50% of de afschaffing van de aftrekpost voor kinderalimentatie kan specifieke groepen hard raken, maar zit niet in de algemene koopkrachtplaatjes. Dat kan ook niet, want er bestaan geen standaard huishoudens met alimentatie of met AWBZ-zorg.

Maar klopt die 0,5%? Nou, die gaat ervan uit dat je alle belasting betaalt in het jaar dat je hem moet betalen. Ergens is dit een begrijpelijke veronderstelling bij de koopkrachtplaatjes.

En toch gaat het daar dit jaar helemaal mis. Meer dan 5 miljoen mensen betalen in 2014 ‘te weinig’ belasting, omdat de belastingdienst er zelf niet in slaagde de nivellerende afbouw van de heffingskortingen te organiseren. Zij kregen dus ‘teveel’ netto inkomen in 2014.

Zij hadden dus al in 2014 lager vakantiegeld moeten krijgen en minder geld bij overwerk. (een korting van 4%, 9% of 12%, afhankelijk van hoeveel je verdient).

In de koopkrachtplaatjes van 2015 heb je dus geen last van je lagere vakantiegeld: dat had je in 2014 ook al moeten hebben. Dat betekent dus dat je reële koopkracht in 2015 heel veel beroerder is dan het theoretische plaatje. Je krijgt namelijk zowel de korting op vakantiegeld en overwerk voor je kiezen als de naheffing. Beide moet je van het theoretische koopkrachtplaatje aftrekken om reëel te weten hoe je koopkracht eruit ziet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.