10 juli 2014

Nederlanders, die buiten de EU veroordeeld zijn voor een zedenmisdrijf kunnen gewoon in de Nederlandse kinderopvang aan het werk

De Nederlandse regering voert een unaniem aangenomen motie niet uit, waardoor Nederlandse kinderen onnodig gevaar lopen, schrijft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Als je in Nederland een zedendelict begaat, krijg je geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) om bijvoorbeeld in de kinderopvang te werken. Een terechte maatregelen om kinderen  te beschermen.
Maar wat gebeurt er als je in het buitenland veroordeeld bent? Die vraag is zeer relevant laat de zaak van Robert M. uit Letland zien. Hij was in Duitsland veroordeeld, maar kon gewoon aan de slag in de kinderopvang in Amsterdam.

Vorig jaar tijdens de begroting buitenlandse zaken kon de regering niet goed aangeven welke gegevens wel uitgewisseld worden en dus nam de Kamer unaniem onze motie aan om
1. Binnen vier maanden in kaart te brengen met welke landen informatie uitgewisseld wordt
2. Een plan te maken om informatie over veroordelingen uit te wisselen met landen waarmee dat nog niet gebeurt
De regering stuurde voor de stemming nog een brief, dat deze motie prima uitvoerbaar was.

Na vier maanden lag er geen brief en dus stelde ik Kamervragen in mei. Die werden ondanks een rappel niet beantwoord. Dan kun je maar één ding doen en dat is de regering naar de Kamer halen voor het mondelinge vragenuurtje. Dat gebeurt bijna nooit, maar Teeven mocht uitleggen (video) in de Kamer dat de vragen snel beantwoord zouden worden en wel voor de zomer.

De antwoorden zouden voor het reces komen en kwamen inderdaad op de laatste Kamerdag binnen. In het kort: binnen de EU wordt de richtlijn om deze informatie uit te wisselen steeds beter nageleefd. Maar er zijn nog landen die niet meedoen, dus daar krijgen we geen informatie van. Wel is vier keer een VOG geweigerd door uitgewisselde informatie.
Buiten de EU wisselen we met nog niet niemand standaard informatie uit. Alleen als we gezamenlijk onderzoek doen of zo, weten we van veroordelingen. We wilden met Thailand afspraken maken, maar dat loopt door de staatsgreep daar vertraging op.
Als je de antwoorden leest, kun je maar één ding constateren: er wordt buiten de EU niet uitgewisseld, ook niet met hoog risico landen als de Filipijnen. En van een plan van aanpak om iets te gaan doen, wordt niet gesproken, terwijl de voltallige Kamer erom vroeg.

Vandaag stellen we als CDA aanvullende vragen. Want Opstelten, Teeven en Timmermans dienen gewoon de motie uit te voeren, zodat ook mensen die in het buitenland veroordeeld zijn voor zedendelicten, niet meer aan de slag kunnen met kinderen in Nederland. Daarom stellen we als CDA vandaag deze aanvullende vragen. Wellicht krijgen we dan toch na een jaar een doortimmerd plan.

2014Z13186

Vragen van de leden Omtzigt, Oskam en Van Toorenburg (allen CDA) aan de minister en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken over de nog steeds niet uitgevoerde motie over het uitwisselen van informatie over in het buitenland veroordeelde zedendelinquenten, zodat ze niet in Nederland in de kinderopvang kunnen werken (ingezonden 9 juli 2014)

1
Herinnert u zich de motie-Omtzigt die stelt dat de Nederlandse regering niet altijd op de hoogte is van veroordelingen van Nederlanders voor zedendelicten in het buitenland, dat deze delinquenten daardoor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen krijgen in Nederland en aan de slag kunnen in bijvoorbeeld de kinderopvang en waarin de regering wordt verzocht in kaart te brengen welke informatie uitgewisseld wordt en met welke landen, binnen vier maanden met dit overzicht te komen en een plan van aanpak met Memorandums of Understanding en verdragen om deze informatie altijd te ontvangen, zodat kinderen in Nederland en elders beter beschermd worden? 1)

2
Herinnert u zich dat genoemde motie als kabinetsadvies het oordeel Kamer kreeg en dat de motie unaniem aangenomen is? Herinnert u zich voorts dat u naar aanleiding van deze motie op 3 december 2013 aan de Kamer schreef dat ten aanzien van de uitwisseling van informatie geldt dat dit in beginsel met alle landen mogelijk? 2)

3
Kan uit de antwoorden op eerdere vragen afgeleid worden dat er nochtans met geen enkel land buiten de EU structureel informatie over veroordeelde zedendelinquenten uitgewisseld wordt? 3) Zo ja, waarom duurde het dan meer dan 7 maanden om die informatie aan de Kamer te sturen?

4

Binnen welke termijn kan de Kamer het plan van aanpak uit de motie tegemoet zien waarbij informatie over veroordeelde Nederlanders structureel uitgewisseld zal worden, te beginnen met risicolanden? 

5

Vindt u dat Nederlandse kinderen voldoende beschermd zijn tegen Nederlanders die in het buitenland veroordeeld zijn voor zedendelicten en hier nu een VOG kunnen aanvragen en verkrijgen?

1) Kamerstuk 33 750-V, nr. 30

2) Kamerstuk 33 750-V, nr. 47

3) Tweede Kamer, vergaderjaar 2013-2014, aanhangsel Handelingen, nr. 2423

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.