Vragen van de oppositie over toeslagenfraude
-----------------------------
De leden van CDA, D66, SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50plus en Partij voor de Dieren hebben kennis genomen van de brief met het feitenrelaas over de toeslagenfraude.
Een aantal vragen, die zij gesteld hebben bij de regeling van werkzaamheden, is helaas niet beantwoord en de brief roept ook nieuwe vragen op. Vandaar de volgende vragen.
Het AbvaKabo rapport
Bij het VAO belastingdienst/overige fiscale onderwerpen op 4 april jongstleden stelde de staatssecretaris: “Ik kom volgende week met een brief naar aanleiding van de berichten vorige week over het rapport van de Abvakabo, waarin het ging over windhappers. Ik heb in de media aangegeven dat wij niet voor niets met spoor 3 bezig zijn. Dat betekent extra versterking van de handhaving en invordering door de Belastingdienst. In het kader van het regeerakkoord is behoorlijk wat extra geld beschikbaar gekomen om juist dit soort zaken aan te pakken. Ik heb ook gevraagd of in de berichten van de Abvakabo nog nieuwe elementen zitten, die nog niet eerder tot mij waren gekomen. Ik bericht de Kamer daarover. Dit verzoek neem ik daarin mee. Over de vraag of dat vervolgens exact via deze pilot of op een alternatieve manier wordt uitgewerkt, bericht ik de Kamer dan in de brief.”
Ondanks een rappel voor deze brief bij de regeling van werkzaamheden van 25 April heeft deze brief de Kamer nog steeds niet bereikt.
Kan de regering deze brief, met onder andere een volledig reactie op het ABVAKABO rapport aan de Kamer doen toekomen?
De huidige zaak
Over de huidige zaak hebben deze leden een aantal vragen:
- waarom kon niet voorkomen worden dat eind 2011 dubieuze aanvragen met dezelfde BSN's toch uitbetaald werden?
- Hoe konden mensen die geen zorgverzekering hebben, een zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht? In elke apotheek wordt via VECOZO gecheckt of je een zorgverzekering hebt. Wordt dat nu ook bij de belastingdienst/toeslagen gedaan en zo ja sinds wanneer?
- Hoe konden er meerdere huurtoeslagen verschaft worden voor mensen die op één adres ingeschreven staan? Vindt daarop geen controle plaats?
- Hoeveel spookburgers zijn er in Nederland op dit moment en bouwen zij allemaal AOW rechten op?
- in mei 2012 en daarop volgend juli 2012 is een bestuurlijk dossier met de modus operandi opgesteld en bekend gemaakt bij de belastingdienst, onderdeel Ministerie Financiën en inspectie SZW. Was daarmee feitelijk de aanzet gegeven om ook bestuurlijk het toeslagen-systeem aan te passen? Zo ja, welke aanpassingen hebben plaatsgevonden?
- hoe verhoudt de feitelijkheid van het bestuurlijk dossier zich met de tweede tussenconclusie?
- waarom is een periode van 8 weken tekort om een aanvraag te beoordelen of er al dan niet een voorschot uitbetaald kan worden?
- waarom heeft de vermeende onmogelijkheid om binnen de wettelijke termijn een aanvraag te beoordelen niet geleid tot een voorstel tot wetswijziging?
- heeft het kabinet voldoende mogelijkheden om in gevallen van fraude zoals in de onderhavige casus van de Bulgaren met tussenpersonen om langs fiscale, bestuursrechtelijke of strafrechtelijke weg geld terug te vorderen? Zijn er ook internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd?
- Hoeveel geld is er onterecht uitbetaald in deze zaak? Hoeveel geld is er teruggevorderd in deze zaak en hoeveel geld is tot nu toe daadwerkelijk teruggehaald in deze zaak?
280 zaken van systeemfraude
De brief vermeldt “Tot nu toe heeft de FIOD 280 gevallen van systeemfraude met toeslagen afgehandeld. Van de genoemde 280 zaken hebben 183 betrekking op de periode na 15 september 2011. In een aantal zaken zijn forse straffen opgelegd.”
Bij de regeling van werkzaamheden vroegen deze leden ook om de inhoud van deze gevallen. Kan de regering aangeven om welke vormen van systeemfraude het ging in elk van deze gevallen? En kan de regering precies aangeven wat de definitie is van systeemfraude?
De 280 zaken zijn afgehandeld. Zijn er ook niet afgehandelde zaken? Zo ja, hoeveel en wat zijn de feiten en verdenkingen?
Kan de regering een overzicht geven van het aantal zaken per jaar in de afgelopen 8 jaar. Is er sprake van een stijgende lijn?
Naast het individuele overzicht van elk van de systeemfraudezaken ontvangen deze leden ook graag een overzicht van overeenkomsten in deze 280 zaken van systeemfraude? Zijn de 280 zaken van systeemfraude met toeslagen onder te verdelen in een aantal typen systeemfraude? In hoeveel zaken betreft het fraude waarbij mensen via de aanvraag van een toeslag voor het eerst te maken krijgen met de belastingdienst?
Verder vroegen deze leden bij de genoemde regeling van werkzaamheden ook een overzicht van alle vergelijkbare gevallen van fraude waarbij iemand kort naar Nederland komt, zich inschrijft, toeslagen of kinderbijslag aanvraagt en die vervolgens toegewezen krijgt, maar hier nooit inkomen heeft en eigenlijk ook nooit getraceerd kan worden. Dit overzicht hebben zij niet aangetroffen in de brief en zouden zij graag alsnog ontvangen.
Interview in Accountancy Nieuws
Deze leden hebben de opmerking van staatssecretaris Weekers 2 jaar geleden in accountancy nieuws tot zich genomen.
“Maar criminele organisaties hebben ook wegen gevonden om de schatkist te tillen. En dat is geen traditionele vorm van belastingfraude, zoals het verzwijgen van inkomsten, zwart sparen of smokkel. Dat pakken we al hard aan. Dit gaat een slag verder, mensen die nog helemaal geen belasting betaald hebben maar geld jatten uit de schatkist. Dat gebeurt bij voorlopige teruggaaf, toeslagfraude, vaak door gebruik te maken van de identiteit van iemand anders.” (Accountancynieuws, nummer 9, 6 mei 2011, pagina 14)
Welke gevallen van dit soort fraude waren toen bekend bij de staatssecretaris? Wie zijn er vervolgd en tot welke acties heeft dit geleid?
Over de omvang van de fraude tasten deze leden nog in het duister. Kan de regering een schatting geven van de omvang geven van bedrag dat gemoeid is met de fraudezaak waarover de brief gaat en hoeveel geld er verloren gaat door alle 280 systeemfraudezaken, die de FIOD aangepakt heeft.
Kan de regering ook een schatting geven van het totale bedrag dat door fraude verloren gaat bij de toeslagen, nu nog €1,4 miljard euro aan toeslagen terugbetaald moet worden?
Informatiepositie premier Rutte
Premier Rutte was op 26 April gerust gesteld door de voorlopige brief. Wist hij toen dat er bij benadering 280 zaken met systeemfraude waren?