04 mei 2017

CDA: “informatie ministerie over Lelystad airport moet beter”

Begin april deed demissionair staatssecretaris Dijksma de toezegging om een factsheet te maken met daarin alle feitelijke informatie over de vlieghoogtes van en naar Lelystad Airport. Het doel van deze factsheet was om de onrust, die volgens demissionair staatssecretaris Dijksma vooral te wijten is aan onvolledige informatievoorziening, weg te nemen. De factsheet is deze week verspreid en wat het CDA betreft roept de factsheet meer vragen op dan deze beantwoordt.

Duidelijke taal tijdens bijeenkomst
“Er is ontzettend veel onrust over de vlieghoogtes boven Overijssel. Met de huidige factsheet worden deze zorgen niet weggenomen. Eigenlijk roept de informatie alleen maar meer vragen op. Waarom wordt er geen concretere informatie gegeven? Tijdens een informatiesessie in het provinciehuis in Zwolle werd duidelijke en begrijpelijk  taal gesproken door betrokken partijen. Dat willen we terugzien in deze factsheet. Wat het CDA betreft ontvangen we zo spoedig mogelijk een aangepaste en helder geformuleerde factsheet”, aldus woordvoerder Bouwien Rutten.

Veel onduidelijkheden
“Eerdere toezeggingen worden niet genoemd. Ook het alternatief om de landing pas na Zwolle in te zetten is niet terug te vinden in de factsheet. Daarnaast missen verschillende tijdens de bijeenkomst genoemde en belangrijke details over de precieze route. De bijbehorende hoogtes zijn wat het CDA betreft niet expliciet genoeg beschreven. Over het vage taalgebruik is de CDA fractie ook niet te spreken.  Er wordt gesproken over “zo laat mogelijk daling inzetten” en “in bepaalde gevallen”. Waar hebben we het dan precies over? vraagt  Rutten zich af. “Dit soort zinnen roepen vragen op en leiden tot onwenselijke discussies.  Dat had de factsheet nu juist moeten voorkomen”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.