13 maart 2015

CDA introduceert ‘grenseffect-toets’ tegen Randstedelijk denken

Vandaag brachten Eddy van Hijum, CDA-lijsttrekker in Overijssel, en Jan Jacob van Dijk, CDA-lijsttrekker in Gelderland, een werkbezoek aan Rijngas BV in Dinxperlo, een MKB-bedrijf op 400 meter afstand van de Duitse grens. Hier spraken ze over ondernemen in de grensstreek. Inwoners en ondernemers van het grensgebied lopen namelijk tegen specifieke problemen aan die in andere gebieden niet spelen. Van Hijum/Van Dijk: “Wij willen samen met ondernemers en inwoners kijken hoe we de problemen die zij tegen komen kunnen aanpakken.”

Tijdens het werkbezoek in Dinxperlo sprak de CDA-delegatie met de heer Romijn, eigenaar van Rijngas BV en de heer De Vries, directeur NOVE. Beide heren gaven een inkijkje in wat het betekent om te ondernemen in de grensstreek en wat de grote verschillen in regeldruk tussen Nederland en Duitsland is. Beslissingen die in Den Haag worden genomen hebben regelmatig desastreuze gevolgen voor de grensregio, iets wat in Dinxperlo bevestigd kon worden.


Van Hijum/Van Dijk: “Het huidige kabinet heeft vooral oog voor de grote steden. Al eerder heeft het CDA de oproep gedaan dat Nederland groter is dan Den Haag en dat het kabinet ook oog moet hebben voor de kleine kernen en het platteland. Ook de grensregio lijkt een vergeten gedeelte van Nederland, terwijl de landgrens van Nederland met België en Duitsland zo’n 1027 kilometer bedraagt.”


Om meer problemen in de grensregio te voorkomen, en te zorgen dat ook daar ondernemers gewoon kunnen ondernemen, stelt het CDA twee oplossingen voor:

Als eerste een grenseffect-toets bij nieuw Haags beleid. Van Hijum/Van Dijk: “Te vaak verzint Den Haag een mooie maatregel die negatief uitpakt voor ondernemers in de grensregio. Denk aan het kwartje van Kok en de accijnsverhogingen van dit kabinet. Een grenseffect-toets brengt dit in beeld en kan dan maatwerk aandragen om dit op te lossen.”Daarnaast het bewegen van basisscholen en MBO’s om Duits te overwegen als tweede taal te in plaats van Engels. Jongeren die naar een MBO gaan blijven vaak in een kleine cirkel rond het MBO wonen en werken. Van Hijum/Van Dijk: “In de grensregio is het een overweging waard omdat dit de kansen op de Duitse arbeidsmarkt vergroot voor deze scholieren. Scholen kunnen dit doen, maar veel scholen vinden het makkelijker of kiezen automatisch om voor het Engels te kiezen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.