20 januari 2016

CDA Overijssel goed in gesprek met boeren

De Overijsselse Statenfractie organiseerde op 18 januari een drukbezochte bijeenkomst over de ontwikkelingen in de landbouw. Het CDA organiseerde de avond om samen met de boeren van Overijssel van gedachten te wisselen over veranderingen en belemmeringen in de sector. Tijdens de avond zijn er vele vragen ingediend waar de Statenfractie mee aan de slag kan. Ook aanwezig Tweede Kamerlid Jaco Geurts, heeft aangegeven met de gestelde vragen aan het werk te gaan.

Sector breed vertegenwoordigd
De agrarische sector was breed vertegenwoordigd. Sprekers van LTO Noord, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders spraken vooral over de kansen die zij zien en de thema’s waar zij zich sterk voor maken. Alle sprekers benadrukten dat de agrarische sector één van de de belangrijkste sectoren is voor de Nederlandse en ook de Overijsselse economie.
De sector heeft wel de aandacht van beleidsmakers en groter draagvlak vanuit de samenleving nodig om ook in de toekomst gezinnen te voorzien van een inkomen en Nederland en Europa van voedingsmiddelen. Er is vooral behoefte aan minder bureaucratie en meer ruimte voor nieuw ondernemerschap.

Verandering nodig
Ook CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts was aanwezig. Hij vertelde over waar hij als landbouw woordvoerder in Den Haag mee bezig is en deelde de zorgen maar met name ook de oplossingen die hij heeft. Ook gaf hij antwoord op vragen uit de zaal. Geurts riep de sector op om vooral van zich te laten horen en zich ook te laten blijven zien met bijvoorbeeld open dagen “Boeren en tuinders mogen trots zijn op hun werk en bedrijf”. Gedeputeerde Hester Maij stond onder andere stil bij de vele regelgeving waar boeren mee te maken krijgen: “Wanneer overheden voortdurend met nieuwe regelgeving komen slaat dat innovatie en ondernemerschap plat”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.