CDA stelt mogelijke belangenverstrengeling ACSG aan de kaak
Als er drinkwater door Vitens wordt opgepompt, kan er door het dalen van de grondwaterstand schade ontstaan aan huizen of aan de landbouw. Als je schade hebt moet je dat melden aan de provincie. De provincie schakelt dan de Adviescommissie Schade Grondwater, de ACSG in. De ACSG beoordeelt de schade en geeft een oordeel of deze door de drinkwaterwinning is ontstaan. En zo gebeurde het ook in de gemeente Twenterand, waar een inwoner schade meldde bij de provincie. De ACSG kwam polshoogte nemen en gaf een oordeel over de schademelding.
Echter de auteur van het advies van de ACSG blijkt dezelfde persoon te zijn die in hetzelfde jaar over het elfde gebied Hammerflier een rapport schreef in opdracht van Vitens over mogelijke verzakkingen in dat gebied. Een combinatie die in ieder geval de schijn van belangenverstrengeling wekt.
In een bezoek dat een delegatie van CDA Overijssel en CDA Twenterand aan het gebied bracht in november vorig jaar, kwamen deze feiten boven tafel. Reden voor de Statenfractie om contact te zoeken met verantwoordelijk gedeputeerde Bert Boerman. Die ondernam gelijk actie door een brief te schrijven aan de ACSG en het gesprek aan te gaan met de voorzitter van de ACSG. Maar daar stopte het. De ACSG vond dat dit moest kunnen en de gedeputeerde vond dat hij daar verder niet voor verantwoordelijk voor was, de commissie was immers naar zijn mening onafhankelijk. Maar wie controleert dan de ACSG?
CDA Statenlid Bart van Moorsel liet het er niet bij zitten en stelde deze week mondelinge vragen in de laatste Statenvergadering voor de verkiezingen. Ook op deze mondelinge vragen kwam eenzelfde reactie. De provincie is weliswaar opdrachtgever van de ACSG, maar doet dat samen met elf andere provincies, dus is de provincie Overijssel, volgens gedeputeerde Bert Boerman, niet in staat om hier in verdere actie in te ondernemen. Dit was wel een heel onbevredigde antwoord en reden voor Van Moorsel om actie te ondernemen.
Tijdens de vergadering zocht hij steun bij andere partijen voor het indienen van een motie waarin het college wordt opgeroepen om de werkwijze en de samenstelling van de ACSG tegen het licht te houden en zo nodig maatregelen te nemen. Deze motie kreeg uiteindelijk gelukkig de steun van, op één na, alle partijen in provinciale staten, 40 stemmen voor en 5 tegen. Een heldere opdracht voor het college en via die weg een duidelijke boodschap aan de ACSG dat het uiteindelijk de provinciale politiek is die hun onafhankelijkheid beoordeelt.