22 augustus 2016

CDA stelt vragen over uitblijven subsidie Fonds Podiumkunsten voor Overijssel

Woordvoerder Susan Faal heeft samen met coalitiepartners D66 en ChristenUnie vragen gesteld over het uitblijven van subsidie voor de Overijsselse Cultuursector vanuit het Fonds Podiumkunsten. De woordvoerders zijn benieuwd hoe het college hier tegenaan kijkt en wat GS kan doen om de volgende keer meer kans te maken op deze landelijke subsidie. 

 De coaltitiepartners, CDA, D66 en ChristenUnie,  hebben de volgende vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. 

Het blijkt dat culturele instellingen en organisaties de komende vier jaar geen subsidie ontvangen van het Fonds Podiumkunsten, terwijl er landelijk ruim 27 miljoen euro te verdelen is. De Overijsselse culturele instellingen en organisaties spreken van een dreigende culturele 'kaalslag' in Overijssel.

1: Bent u bekend met het bericht van het Fonds Podiumkunsten 2017-2020 en dan specifiek methttp://meerjarigeadviezen.fondspodiumkunsten.nl/inleiding/spreiding_standplaats/ dat Overijssel geen subsidie krijgt uitgekeerd voor de zes aanvragen van dit fonds?

2: Deelt u de zorgen van de culturele instellingen en organisaties van een dreigende culturele kaalslag?

3: Wat zijn volgens het College de redenen of specifieke oorzaken van het beneden gemiddeld toekennen van deze subsidies aan Overijssel? En bent u bereid om over de verdeling van de financiële middelen in contact te treden met het Rijk? 

4: Wat gaat het college doen om dit (geen toekenning subsidie Fonds Podiumkunsten) bij de volgende aanvraagronde, te voorkomen?

5: Welke maatregelen gaat het College nemen om het culturele klimaat in Overijssel te behouden of versterken in het licht van dit nieuws?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.