11 december 2015

CDA stelt vragen over uitlopen sanering Olasfa terrein

De sanering van het Olasfaterrein is in 2006 van start gegaan. Afgelopen jaar is de inwoners medegedeeld dat de sanering eind dit jaar afgerond kon worden. De omwonenden hebben recentelijk, een brief gekregen waarin de provincie aankondigt deze deadline niet te zullen halen. Met als reden dat de hoeveelheden verontreiniging vele malen groter is dan verwacht. Het CDA bevreemd dit en de fractie heeft hierover vragen gesteld aan de gedeputeerde. 

Uitstel van de deadline zorgt voor veel onrust bij de bewoners en de gemeente Olst Wijhe. Het CDA hoopt met de vragen duidelijkheid te krijgen over een aantal vragen: 

 

Vragen:

Met betrekking tot communicatie:

1.De inwoners die het treft zitten al jaren in een uiterst vervelende situatie door deze grote sanering. De boodschap van uitstel wordt aan het begin van een, voor velen, feestelijke decembermaand gebracht. Waarom heeft de provincie niet eerder aan de bel getrokken richting inwoners?

2. Hoe is de communicatie met en vanuit de Combinatie geregeld?

3. Wanneer is vanuit de Combinatie aangegeven dat de deadline niet gehaald zou worden?

 

Met betrekking tot hoeveelheid verontreiniging:

4.Deze sanering is al jaren gaande. Hoe kan het gebeuren dat 1 maand voor de deadline pas geconstateerd wordt dat

- de afgesproken einddatum van 31 december 2015 niet behaald kan worden?

- dat het volume van de verontreiniging vele malen groter is dan verwacht?

5.Ervan uitgaande dat de provincie nu pas weet hoeveel verontreiniging te verwachten is, waarop baseert de provincie de conclusie dat de vertraging 4 tot 6 maanden langer duurt? Kan de Combinatie deze bijgestelde termijn onderbouwen?

6. De provincie doet in het schrijven aan de bewoners de suggestie maandelijks met de bewoners om tafel te gaan om de communicatie te bevorderen. Wil de provincie ervoor zorgdragen dat deze goede suggestie spoedig wordt omgezet naar een concreet data voorstel en vervolgens tijdig bij de bewoners terechtkomt?

We hopen op spoedige beantwoording van deze vragen. GS hebben 6 weken de tijd om te reageren op schriftelijke vragen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.