CDA vraagt GS spoedig met routeplan gebiedsgerichte aanpak te komen
Gebiedsgerichte aanpak
In december 2019 hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel nieuwe provinciale beleidsregels ‘stikstof salderingsregels voor agrarische bedrijven vastgesteld’. Er is toegezegd om in samenspraak met o.a. boerenorganisaties, natuurorganisaties, Bouwend Nederland en Provinciale Staten voortvarend te werken aan de volgende stap: de gebiedsgerichte aanpak stikstof. De CDA-Statenfractie vraagt GS spoedig te komen met een routeplan voor een gebiedsgerichte integrale aanpak in Overijssel. Het CDA wil alvast een aantal kaders en uitgangspunten mee geven. Zo wil het CDA Overijssel:
- Gedwongen stops van bedrijven voorkomen. Boer en natuur horen bij elkaar.
- Een duurzaam verdienmodel als voorwaarde voor verduurzaming.
- Een passende en structurele vergoeding voor extensivering van bedrijfsvoering, waar dat nodig is en mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer verruimen.
- Flexibiliteit in omgang de natuurbeheer en waar nodig en verantwoord heroverweging van begrenzingen van Natura 200-gebieden.
- Meer aandacht voor de leefbaarheid in- en rondom Natura 2000-gebieden.
- De (stikstof) meetgegevens die als basis voor maatregelen worden gebruikt, moeten kiezelhard zijn en juist worden geïnterpreteerd.
- Het opkopen van bedrijven is een zeer kostbare maatregel, waarvan de effecten op terugdringen stikstofuitstoot beperkt lijken te zijn. CDA Overijssel wordt dat de maatregelen, zoals voorgesteld door het Landbouw Collectief worden betrokken bij de aanpak.
N2000
Er zijn antwoorden gekomen op onze Statenvragen over habitattypes. Die zijn hier te vinden.
In de Tweede Kamer is een motie aangenomen die de regering verzoekt om in overleg met provincies op korte termijn werk te maken van betere prioriteitstelling in het Natura 2000-beleid, zodat voor genoemde snippers van een bepaald habitattype een minder strikt beschermingsregime kan gelden. We wachten de uitkomsten van deze motie met veel belangstelling af. Ondertussen blijven wij in nauw contact met de CDA-woordvoerders in de Tweede Kamer, de Eerste kamer en het Europese Parlement.
Vergunningen
Er is nog onvoldoende duidelijkheid over het afgeven van vergunningen. GS meldde eerder dat er ongeveer 1500 vergunningplichtige stikstofgevoelige projectaanvragen lopen. Wij willen geïnformeerd worden over de aard en voortgang van knelpunten en de communicatie hierover met de aanvragers
De afgelopen weken zijn we door veel agrariërs, gemeenten en vergunnings-adviseurs benaderd over knelpunten in de provinciale beleidsregels. De beleidsregels zijn vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Als Provinciale Staten hebben we hierin geen formele rol. Wel brengen we verzamelde knelpunten onder de aandacht bij het college. De beleidsregels worden in mei van dit jaar geëvalueerd en ook voor deze evaluatie zullen we de verzamelde knelpunten inbrengen.