27 juni 2017

CDA: “Waarom geen steun voor Overijssels werelderfgoed?”

De CDA-fractie vraagt zich af waarom de provincie Overijssel niet actief betrokken wilde zijn bij proces om de Ommerschans, onderdeel van de koloniën van weldadigheid, op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. “Voor zover de CDA-fractie bekend, is de provincie Overijssel gevraagd mede-indiener te zijn van de aanvraag om toelating maar is hierover negatief beschikt door GS. Wel heeft de provincie een subsidie verstrekt voor de aanvraagkosten en heeft de Ommerschans in het verleden een subsidie ontvangen. Wij zijn erg benieuwd waarom GS deze afweging heeft gemaakt en daarom hebben we schriftelijke vragen gesteld”, legt woordvoerder Cultuur Jeroen Piksen uit.

Kansen voor leefbaarheid en toerisme
“De provincie heeft leefbaarheid van het platteland en kansen voor toerisme hoog op de agenda staan. Plaatsing op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO betekent een internationale erkenning van de uitzonderlijke betekenis van een locatie. Daarnaast zijn Werelderfgoederen geliefd als toeristische trekpleisters. We zijn gewoon erg benieuwd waarom we als provincie het enige Overijsselse object dat in aanmerking kan komen voor deze titel niet actiever wil ondersteunen”, aldus Piksen.  

Internationale erkenning
Minister Bussemaker heeft de vijf voormalige Koloniën van Weldadigheid in Nederland genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Sinds 2012 is er door provincies, gemeenten en experts samengewerkt aan het opbouwen van het nominatiedossier. In de zomer van 2018 zal het Werelderfgoedcommité over de toelating besluiten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.