27 januari 2017

CDA wil Raden van Toezicht met gevoel voor maatschappij

De fractie van het CDA Overijssel wil bestuurders en Raden van Toezicht van maatschappelijke organisaties met meer gevoel voor maatschappelijke ontwikkelingen. Om dit te bereiken is wat het CDA bezinning nodig op de wijze van selecteren van geschikte personen voor deze publieke functies. Naar aanleiding van de onrust die is ontstaan over de beloning van de directeur van RTV Oost heeft de CDA fractie vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Meer informatie nodig
Om een goed voorstel te kunnen doen over een eigentijdse wijze van benoemen van bestuurders die door de provincie worden aangesteld wil de CDA fractie eerst meer inzicht in hoe dit nu verloopt. Wat het CDA betreft is de beloning van de directeur van RTV Oost substantieel te hoog voor deze functie. Helaas was er maatschappelijke ophef nodig voordat een salaris als dit werd aangepast. "Bestuurders met gevoel voor maatschappelijke ontwikkelingen hadden zelf aangevoeld dat deze beloning in relatie tot de functie gewoon niet aanvaardbaar is”, aldus Jeroen Piksen en Henk Meulink.

De ingediende schriftelijke vragen:

De CDA-fractie is van mening dat Raden van Toezicht van organisaties die een maatschappelijk doel dienen brede gedragenheid in de samenleving moeten hebben. Een bescheiden beloningsbeleid is hiervan een belangrijk aspect. Er is in de Overijsselse samenleving veel ophef ontstaan over de beloning van de bestuurder van RTV Oost. Vanwege de betrokkenheid en verantwoordelijk van de provincie bij RTV Oost wil het CDA zo nodig het benoemingsbeleid voor de leden van RvT wijzigen. Hiertoe dient het CDA de volgende vragen in.

  • Heeft GS een formele taak/bevoegdheid van m.b.t de benoeming van de RvT van RVT Oost
  • Deelt GS de opvatting van het CDA dat RTV Oost een publiek-maatschappelijke organisatie is en dat het arbeidsvoorwaardenbeleid voor de bestuurder en toezichthouders hiervan een afgeleide van dient te zijn?
  • Zo ja, hanteert GS criteria bij deze benoeming?  (Met name m/v, leeftijd, deskundigheid, maatschappelijke sensitiviteit, representatie samenleving)?
  • Voor hoe lang worden leden RvT benoemd en is hier een maximum termijn en/of leeftijdsgrens aan verbonden?
  • Onderhoudt de RvT functionele contacten met GS. Zo ja, waarover, zo niet, waarom niet?
  • Is bij GS bekend of de leden van de RvT een vergoeding ontvangen en zo ja hoe hoog die vergoeding is?
  • Klopt het dat de hoogte en de opbouw van de beloning van de bestuurder en RvT niet zijn gemeld in het jaarverslag en zo ja wat daarvan de reden is?
  • GS heeft bij monde van de portefeuillehouder aangegeven de beloning van de bestuurder te hoog te vinden. Kan dat worden onderbouwd en toegelicht?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.