Gezondheidscentrum is uitkomst voor Overdinkel
Overdinkel krijgt een gezondheidscentrum dat wordt gevestigd in nieuwbouw die gekoppeld is aan de protestantse kerk en pastorie. Een win-winsituatie, want de initiatiefnemer helpt ook de protestantse gemeente uit de brand door zowel de uit 1908 stammende kerk als de pastorie over te nemen en te restaureren.
Voor CDA-gedeputeerde Roy de Witte, statenlid Susan Faal en fractievoorzitter Ellen Visschedijk van CDA gemeente Losser was het aanleiding om vrijdag 21 augustus op werkbezoek te gaan in Overdinkel.
De leefbaarheid in de kleine kernen vormt een uitdaging. Door vergrijzing van de bevolking, het verdwijnen van voorzieningen, het huisartsentekort en het sluiten van kerkgebouwen staat de leefbaarheid op het platteland onder druk. Gedeputeerde Roy de Witte kent die uitdaging als geen ander. Niet alleen omdat hij portefeuillehouder Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit is bij de provincie, maar ook als inwoner van het dorp Manderveen.
‘Voor een groot kerkdorp als Overdinkel is het vasthouden, liefst nog uitbouwen van de leefbaarheid van groot belang’, aldus Ellen Visschedijk van CDA gemeente Losser. Het Gezondheids Centrum Overdinkel gaat daar een grote bijdrage aan leveren, zo is de verwachting. Er zijn al meerdere gegadigden uit de eerstelijnszorg en er komt een volwaardige huisartsenpraktijk in het gezondheidscentrum. Daarbij komt dan nog de restauratie van de protestantse kerk en pastorie, terwijl de nieuwbouw van het gezondheidscentrum energieneutraal wordt.
CDA-statenlid Susan Faal: ‘Wat ik heel mooi aan dit plan vind, is dat het een combinatie is van cultureel erfgoed en leefbaarheid. De kerkelijke functie blijft zo bestaan en het betreft hier een gemeentelijk monument dat een prachtige restauratie krijgt.’ Ook De Witte toonde zich er enthousiast over. ‘Een mooie stap om de leefbaarheid in Overdinkel vast te houden, het gezondheidscentrum biedt nieuwe kansen’, merkte de CDA-gedeputeerde op.