Een doel is een droom met een deadline, concrete inzet voor werk, duurzaamheid en bereikbaarheid.
Vandaag vinden de Algemene Beschouwingen plaats. Alle partijen spreken vandaag hun ideeen voor het komende jaar uit bij de behandeling van de begroting. Ook het CDA heeft haar plannen en ideeen voor het komende jaar kenbaar gemaakt. Het CDA gaat voor werk, duurzaamheid en bereikbaarheid. Lees hieronder de bijdrage van Martin Reesink.
“Een doel is een droom met een deadline", een mooie quote die ik tegen kwam in de voorbereidingen naar vandaag. Voorzitter, college statenleden, dames en heren hier in de zaal en thuis, een quote die mooi samenvat wat we hier vandaag doen. Die ons laat zien, dat we na vandaag keihard aan de bak moeten!
Vandaag spreken we met elkaar onze dromen uit voor onze prachtige provincie. Het CDA droomt van een jong Overijssel. Het CDA droomt van een Overijssel waar we ook straks nog volop kunnen genieten van het natuurschoon dat de provincie te bieden heeft. Het CDA droomt van een Overijssel waar ondernemers zich graag vestigen en we dromen van een Overijssel met voldoende banen voor iedereen. We zien de toekomst van Overijssel positief tegemoet, de tuin van Nederland, een cultuur gebaseerd op Noaberkracht en de vitaliteit van gemeenschappen en haar inwoners. Met veel initiatieven van onderop. Dromen en beloftes, zorgen niet voor resultaat. Het gaat om doelen stellen en doen. Gewoon Doen!
Wat het CDA betreft staat het komende jaar vooral in het teken van:
- Werk, werk en nog eens werk.
- Investeren in en groen, duurzaam en mooi Overijssel
- Vitaliteit van inwoners, dorpen en steden, ontwikkeling van talent..
Vele Overijsselaars lieten al zien dat een droom een haalbaar doel werd, toen ze zich zelf voornamen dat ze het ze het wilden bereiken en er een deadline aan hingen. Kijk naar Sanne wevers uit Oldenzaal, die als eerste Nederlandse turnster sinds jaren weer een medaille won. Kijk naar het Solar Team uit Twente dat een knappe tweede plaats behaalde in de Solar Challenge. Of kijk naar de Librije, die dit jaar verkozen is als beste restaurant van Nederland. Kijk naar Camping de Beerze Bulten, een vijf sterren camping en het meest bekroonde vrijetijspark van Nederland. Kijk naar Kennispark Twente dat innovatieve bedrijven een uniek netwerk en ondersteuning aanbiedt Of kijk naar national park Weerribben-Wieden, volop natuurschoon met rietland, hooiland, moerasbos en open water. Dat succes kwam niet zomaar. Er was een droom, een eind bestemming, een stip aan de horizon. Met een deadline werd het een concreet doel, iets om naar toe te werken.Laten we daar samen een voorbeeld aan nemen.
Werk, werk en nog eens werk
Overijssel staat voor een grote opgave om meer mensen aan het werk te krijgen. Speerpunt van GS om van Overijssel de meest MKB vriendelijke provincie te maken is goed. Concreet moet dit leiden tot een actieplan. GS wanneer komt dat plan? Grensoverschrijdende werkgelegenheid wordt serieus opgepakt, en de eerste resultaten laten zich onder andere in Enschede zien. We moeten ons hierop blijven inzetten. Scholing en aansluiting op de arbeidsmarkt voor de toekomst moet een speerpunt zijn, biedt jongeren kansen en stel doelen. Behoud van werkgelegenheid door het behouden van de rechtbank in Almelo en de SLO in Enschede. GS maak hier een doel van. Wat doet u hier nu aan, wat kunnen wij nog meer doen. De investeringsagenda die Overijssel heeft voor bijvoorbeeld infra, innovatie van bedrijven, energiebesparing en nieuwe energie vanuit het energiefonds, provinciebreed breedband leidt tot werk. Stel het energiefonds open voor particulieren, die stimuleert hernieuwbare energie en zorgt voor investeringen. GS, ons doel moet zijn het energiefonds actiever te krijgen met meer resultaat. GS stel uzelf dit doel en kom met een plan.
Om de investeringsagenda na deze regeerperiode ook te kunnen doorzetten is het belangrijk dat wij werk maken van het structureel vrijspelen van middelen. In deze begroting vinden wij dat slechts bescheiden terug. CDA roept GS op hier meer werk van te maken, in lijn met wat in het coalitieprogramma staat, dus een oproep om hier bij de perspectiefnota op terug te komen.
Investering in een mooi, duurzaam en bereikbaar Overijssel..
Nieuw speerpunt zijn onze twee nationale parken. Daar kunnen we meer van maken. GS dat is een doel en wij zien graag een plan om de natuur en de natuurbeleving, het recreatie en toerisme, naar een hoger plan te tillen. Het bestaande programma groene en blauwe diensten loopt in 2016 ten einde. CDA vindt dat dit programma door moet gaan. Laten we ons ten doel stellen door te gaan met deze moderne manier van beheer van natuur. CDA vraagt steun van andere partijen om GS te vragen bij de perspectiefnota met een voorstel te komen Groene en Blauwe diensten 2.0.
Om jonge agrariers toekomst te bieden moeten bedrijven toekomstvast zijn. Daar hoort een goede verkaveling van gronden bij. De huidige regeling stopt en dat is niet wenselijk. CDA roept op de verkavelingsregeling door te zetten. Alleen gezonde bedrijven hebben ook geld om mee te doen aan duurzame landbouw en inzet voor groene en blauwe diensten.
Cultureel erfgoed is van grote waarde in Overijssel, in steden en dorpen, langs de Ijssel en de Vecht, of het nu gaat om kerken, scholen, oude fabrieken of dorpskernen. Helaas wordt veel erfgoed in haar bestaan bedreigd. Provincie kent een subsidieregeling maar die is snel uitgeput. CDA vraag hier aandacht voor.
Vitaliteit van inwoners, dorpen en steden, ontwikkeling van talent
Hoe vitaler onze inwoners en hoe vitaler onze dorpen en steden zijn, des te makkelijker wordt het gestelde doelen te halen. De stimulering van initiatieven van onderop en het Noaberschapsfonds zijn goede voorbeelden om de vitaliteit en noaberkracht te vergroten. In het verlengde hiervan wil CDA ook een pleidooi houden voor ontwikkeling van talent in de cultuur en in de sport, en in het doen van maatschappelijke werkzaamheden. Voor jong en oud, voor iedereen. Binnen ons sociale domein gaan we ons beleid nog maken voor de komende jaren. CDA wil hier graag samen met andere partijen over in gesprek. CDA denkt dat de 1 Euro regeling met als doel talentontwikkeling op het gebied van cultuur en sport in dorpen en steden die tot veel initiatieven moeten leiden.
Leegstand is een groot probleem. In de stad met leegstand winkelcentra, kantoren en maatschappelijk onroerend goed. Goed dat we ons ten doel stellen een herstructureringsfond voor aanpak leegstand te maken. CDA roept GS op hier snel op te acteren. Maar er is ook veel leegstand in het landelijk gebied. Dat kunnen we niet laten lopen vindt het CDA. Ook hier kan een aanpak vergelijkbaar met het herstructureringsfonds uitkomst bieden. Laten we ook kijken naar een fonds voor aanpak leegstand platteland. Laten we dit fonds ook vastknopen aan onze regeling voor kwaliteitsimpuls groene omgeving. Dit beidt mogelijkheden. In Tubbergen experimenteert men op een goede manier met deze regeling. Naast rood voor rood, kent men daar de schuur voor schuur regeling waarbij oude schuren worden opgeruimd en een nieuwe schuur mag ontstaan. Dit saneert per saldo het aantal schulen en zorgt voor de gewenste vitaliteit aan wonen en werken door de nieuwe schuur een goede bestemming te geven en minder leegstand op het platteland. Graag horen wij of andere partijen dit ook vinden dat we leegstand in het buitengevied met voorrang moeten aanpakken. En of we een start moeten maken met een herstructuringsfonds leegstand platteland.ook geld om mee te doen aan duurzame landbouw en inzet voor groene en blauwe diensten.
Het CDA zegt doen! Gewoon doen! Laat onze boodschap duidelijk zijn. We moeten ons doelen stellen om dromen waar te maken. Dit, om onze kinderen, jongeren een toekomst te geven in Overijssel en om Overijssel een toekomst te geven met onze jongeren. Het CDA zegt Doen! Gewoon Doen!