05 december 2016

Kulturhus en ondernemers stuwen leefbaarheid Daarlerveen

Vrijwel compleet bezocht de CDA Statenfractie een werkbezoek aan het kultuurhus 't Trefpunt in Daarlerveen. Ook Plaatselijk Belang en het houtvezelverwerkingsbedrijf Klein Kromhof werd bezocht. Wethouder Johan Coes en het bestuur van het Plaatselijk Belang verzorgden een presentatie over de realisatie van het vernieuwde 't Trefpunt en de vele bestuurlijke en financiële hobbels die zijn overwonnen. Dit Kultuurhuus is een doorslaand succes door de enorme inzet van vrijwilligers, de concentratie van functies (dorpshuis, bibliotheek, kiosk, pedicure, toeristisch informatiepunt)  en de directe ligging aan het Overijssels kanaal. Zo heeft dit dorp van 1200 inwoners een bruisende ontmoetingsplek gekregen die leefbaarheid in het dorp flink heeft verbeterd,

Iedereen is enthousiast
Gebruikers en vrijwilligers vertelden hierover vol enthousiasme hun verhaal. Zij meldden dat weggetrokken jongeren terugkomen en de vraag naar bouwlocaties sterk groeit. De provincie heeft met Leader- en leefbaarheidssubdidies totaal € 250.000,-- bijgedragen. Het lokale (familie MKB) bedrijfsleven zorgt voor de exploitatie van het Trefpunt. Daarlerveen is een voorbeeld van eigen kracht, gemeenschapszin, doorzetten en maatschappelijk ondernemen.

Innovatief bedrijf
Ook werd een bezoek gebracht aan het plaatselijke houtvezelverwerkingsbedrijf Klein Kromkamp dat van naaldhout pallets en stalhoutvezels produceert en vooral exporteert. Het bedrijf realiseert innovaties voor opwekking van groene energie en warmtekrachtkoppeling en heeft met veel succes een beroep kunnen doen op Europese subsidies.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.