29 december 2016

Ook Overijssels belastinggeld voor opruimen gif?

Meerdere provincies blijken op te draaien voor het opruimen van de rotzooi van malafide afvalinzamelaars die het niet zo nauw nemen met de zeer strenge regels die gelden bij het verwerken van giftige stoffen. Het CDA wil weten of deze praktijken zich ook in Overijssel voor doen en wat hierin de taak van de provincie is. Woordvoerder milieu Bouwien Rutten heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.  

Gif wordt nooit verwerkt
Deze inzamelaars halen bij bijvoorbeeld bedrijven uit de metaalverwerkende industrie chemicaliën en zuren op. In plaats van deze giftige stoffen te laten verwerken door gespecialiseerde bedrijven, slaan ze de vaten met chemicaliën gewoon op in een loods. Ze ontvangen hiervoor een flink bedrag dat grotendeels bedoeld is voor het verwerken van de stoffen, dat dus helaas nooit gebeurd. Na faillissement van dit soort bedrijven draaien de provincies op voor de kosten die het opruimen van de giftige stoffen met zich mee brengen. In Brabant ontstonden hierdoor ook gevaarlijke situaties voor de omgeving. 

Niet voor rekening van de samenleving
“De samenleving hoort niet op te draaien voor opruimen giftige stoffen van de industrie en de wanpraktijken van kwaadwillende ondernemers. Het kan niet zo zijn dat er belastinggeld wordt gebruikt om de rotzooi op te ruimen van een bedrijf dat willens en wetens verkeerd met deze stoffen omgaat  Daarnaast mogen de inwoners van Overijssel niet blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen”, aldus woordvoerder Bouwien Rutten. 

Oplossing voorgelegd aan staatssecretaris
Er lijkt inmiddels een oplossing te zijn die de provincies bij staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) onder de aandacht gaan brengen. Er wordt gepleit voor het invoeren van geblokkeerde bankrekeningen, zodat afvaltransporteurs pas betaald krijgen als ze kunnen aantonen dat ze gevaarlijke stoffen op verantwoorde wijze hebben laten verwerken. De provincies vragen de staatssecretaris om zulke zogeheten escrow-rekeningen wettelijk te verplichten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.