Overijsselse democratie is toe aan een oppepper.
De Overijsselse democratie kan wel een oppepper gebruiken. Wij vinden dat onze inwoners actief mee moeten kunnen doen met de besluitvorming voor de provincie. Als CDA zien wij referenda in Overijssel niet zitten als middel om onze inwoners te betrekken bij de Overijsselse democratie. Het CDA vindt dat we verder moeten kijken dan “ja of nee” of “voor of tegen”. Wij willen echt luisteren naar de zorgen van onze inwoners en samen kijken wat we daaraan kunnen doen. Wij willen echt luisteren naar waar de problemen zitten en die samen aanpakken. Als politiek moeten we op pad gaan, de provincie in! Mensen en bedrijven spreken en hen helpen met onder andere kennis, geld of mankracht. Initiatieven van de mensen zelf, dat is wat wij graag zien. En die zijn er in Overijssel volop! Of het nu gaat om glasvezel, duurzame energie, cultuur, de buurt of sport. Overijssel is een actieve provincie als het gaat om vrijwilligers en initiatieven om het leven in buurten, wijken en dorpen aangenamer te maken.
De komende jaren moet het bestuur in Overijssel gaan vernieuwen, zodat inwoners veel meer gaan bepalen wat we gaan realiseren. Kijk bijvoorbeeld eens naar het noaberschapsfonds. Door kleine subsidies komen initiatieven van de grond. Ook de Kulturhusen in de verschillende Overijsselse dorpen laten zien hoe initiatieven uit de gemeenschappen positief uitpakken voor veel mensen. Wat een bloeiend verenigingsleven gaat daarin op. Hier mogen we trots op zijn en hier moeten we een voorbeeld aan nemen. De democratie versterken doen we samen, in gesprek met elkaar! Met respect voor voors en tegens.
Overlaten aan onze inwoners
Wij willen dat de provincie inwoners gaat helpen om hun betrokkenheid bij beslissingen krachtiger te laten zijn. De mogelijkheden voor burgerpanels moeten worden uitgebouwd. Ook willen wij onze inwoners het recht geven met oplossingen te komen en die moeten dan ook uitgevoerd worden. Wij zullen als politici dus zaken los moeten laten en overlaten aan onze inwoners. Een spannend proces waar we als CDA naar uit kijken.
Het CDA heeft een voorstel gedaan voor een democratiedag dat op veel steun kon rekenen in de Staten. Deze dag moet zo snel mogelijk georganiseerd worden. Dit moet een dag worden waarop we de democratie vieren en iedereen uitnodigen kennis te maken met waar we samen over gaan. Een ideale dag om te laten zien hoeveel krachtiger echt mee denken is.
Liever constructief
De verkiezingen komen eraan. Dat merkt u vast al! Alle partijen doen hun uiterste best hun boodschap goed voor het voetlicht te brengen. Populisme viert hoogtij. Politici die inspelen op het onderbuikgevoel, lijken de oplossing te brengen. Politici die zeggen te luisteren naar het volk, hebben hun mond vol van referenda. Daarmee kopen zij af dat ze naar het volk luisteren. Los van wat je vraagt kun je ergens een keer tegen of voor zijn. Dat zag je bijvoorbeeld bij het volledig uit de hand gelopen referendum over Oekraïne. Het ging er niet over of dit een verstandig handelsverdrag zou zijn, maar over het gevoel over Europa. Kijk eens verder. Hoeveel heb je eigenlijk in te brengen met een voor of tegen? Er zijn maar twee opties. Opvattingen worden tegenover elkaar gesteld, de verbinding verdwijnt. Veel van de besluiten die Provinciale Staten moeten nemen vragen om veel meer dan een simpel voor of tegen. Een referendum holt de democratie uit. Daar werkt het CDA niet aan mee. Wij willen constructief samen met onze inwoners, kijken hoe wij het leven in Overijssel een stukje plezieriger kunnen maken. Hoe we onze inwoners betrekken bij beleid dat veel impact gaat hebben op het dagelijks leven. Samen maken we Overijssel!
Jeroen Piksen en Martin Reesink