11 juli 2017

Overijsselse Schaapskuddes leveren veel meer op dan “wol”

In onze prachtige provincie bestaan nog zeven “gescheperde" schaapskudes. Onder andere op de Lemelerberg (gemeente Ommen) , het Wierdense veld (gemeente Wierden, de Borkelt (Hof van Twente) en de Sallandse Heuvelrug (gemeente Hellendoorn).  De bekostiging  van de kuddes is al enkele jaren onderwerp van discussie tussen de verantwoordelijke partners zoals Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten (de terreinbeheerders) en de provincie Overijssel. Alle partijen zijn het eens over het belang van de kuddes, maar er is veel onduidelijkheid over de verdeling van de kosten (gemiddeld € 30.000,-- per kudde per jaar). Dit heeft als gevolg dat het voortbestaan van de kuddes onzeker blijft.

Schapen amendement
Vrijwel alle fracties, waaronder het CDA, hebben vanwege de vele signalen uit de samenleving in Provinciale Staten aandacht gevraagd voor de schaapskuddes. Met succes: nog voor de zomer wordt een “schapen-amendement” ingediend met als doel de financiering van de schaapskuddes goed te regelen zodat alle belanghebbenden, bewoners, toeristen, vogels, insecten en de economie plezier en profijt hebben en houden van de oudste bewoners van onze prachtige en unieke heidevelden.

Schapen als natuurbeheerders
Schaapskuddes produceren niet alleen wol maar ook toerisme en ecologisch natuurbeheer. Een rondtrekkende kudde gehoed door een herder op heidevelden en aan de randen van Overijsselse bossen is een lust voor het oog en trekt vele toeristen in elk jaargetijde. Schapen onderhouden heidegebieden door begrazing en hun keutels zorgen voor biodiversiteit en insecten, die op hun beurt weer voedsel vormen voor o.a. vogels waaronder het korhoen op de Sallandse Heuvelrug.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.