01 november 2016

Quick scan ‘Duurzaamheidslening aspirant kopers’ wordt nog in 2016 uitgevoerd,

Het CDA heeft tijdens de afgelopen commissievergadering de toezegging gekregen dat de Quickscan voor de duurzaamheidslening voor aspirant-kopers nog in 2016 wordt uitgevoerd.  In deze Quickscan wordt onderzocht of het mogelijk is een overbruggingskrediet te verstrekken aan aspirant-kopers om investeren in het verduurzamen van woningen (isolatie, dubbelglas, nieuwe CV, etc) aantrekkelijker te maken.

Verduurzamen en jongeren op de woningmarkt
Het verduurzamen van de woningvoorraad en de toetreding van jongeren op de woningmarkt zijn voor het CDA twee belangrijke doelen. Samen met andere partijen hebben we vorig jaar september via de motie Kleinsman een onderzoek gevraagd naar de effecten van de startersleningen. Volgens de resultaten van dit onderzoek lijken gewone startersleningen minder effectief en is het draagvlak voor continuering nihil.
Het CDA heeft de focus verlegd naar een andere conclusie van het onderzoek namelijk:  dat jongeren minder animo hebben voor een opknapwoning omdat deze lastiger zijn te financieren. De kosten voor de noodzakelijke verbouwing kunnen door strengere regels niet meer worden meegenomen in de hypotheek.

Overbruggingskrediet
Bij het aankopen van een nieuwe woning telt de landelijke duurzaamheidslening niet. Het ontbreekt deze aspirant kopers aan middelen om te investeren in verdere verduurzaming van een woning. Het CDA wil dit oplossen. Wij vinden dat het overbruggingskrediet gecombineerd zou moeten worden met afspraken met hypotheekverstrekkers. Zij moeten bereid zijn na het aanbrengen van de duurzaamheidsmaatregelen opnieuw een taxatie te doen en de hypotheek op de woning te verhogen. De hogere hypotheek biedt dan de mogelijkheid om het overbruggingskrediet af te lossen. De duurzaamheidsmaatregelen leiden tot lagere woonlasten en compenseren de hogere hypotheeklasten. En niet onbelangrijk: het door de provincie beschikbaar gestelde budget kan opnieuw (revolverend) worden ingezet voor nieuwe overbruggingskredieten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.