15 november 2016

Reactie CDA Overijssel op Plan van Aanpak asbestdaken

We staan in Overijssel voor een flinke uitdaging wat betreft het saneren van asbestdaken. Het Rijk heeft de ambitie neergelegd dat Nederland vanaf 2024 vrij is van asbestdaken. Alleen al in Overijssel is 13 miljoen vierkante meter asbest aanwezig, waarvan 7 miljoen op agrarische gebouwen. Met het vaststellen van het plan van aanpak, komt een bedrag van 4 miljoen beschikbaar. Dit zijn procesgelden. De provincie wil met name een stimulerende rol vervullen in combinatie met de Rijksregeling van € 4,50 per m2. 

Grote oppervlaktes
Het CDA ziet het vastgestelde Plan van Aanpak als een vertrekpunt. Dit document zal in de loop van de tijd steeds verder aangevuld moeten worden. Ook hebben we benadrukt dat initiatieven en plannen die nog gaan ontstaan blijvend aandacht moeten krijgen. Daarnaast roept het CDA de provincie op nadrukkelijk aandacht te schenken aan de veelheid vierkante meters asbest op agrarische gebouwen. Dit gaat veelal om grote oppervlaktes en de agrarische sector heeft het door ontwikkelingen in de sector zwaar. De extra last van het saneren van asbest kunnen velen er niet bij gebruiken. 

Snel van start
Voor nu is het CDA van mening dat we zo spoedig mogelijk van start moeten gaan met het inzetten van het Plan van Aanpak wat vastgesteld is. Er is met deze Rijks ambitie een flinke klus te klaren, dus geen tijd te verliezen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.