Al enkele maanden wordt er gesproken over de zoektocht naar een munitiedepot tussen grofweg Oldenzaal en Ootmarsum. Dit gebied is als één van zeven gebieden in Nederland in beeld. ''Die ruimte in het zoekgebied rondom Rossum is er niet'', vindt CDA-fractievoorzitter Marc Smellink.


Zoektocht naar ruimte
Defensie zoekt naar ruimte binnen Nederland. Fysieke ruimte zoals kazernes en oefengebieden. Maar ook ruimte voor de grootschalige opslag van munitie. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) staat welke activiteiten van Defensie worden onderzocht en hoe dat onderzoek plaatsvindt. In deze notitie worden zeven locaties als potentiële gebieden voor een exta grootschalig munitiedepot aangewezen. Daarvoor is 70 hectare grond nodig. Iedereen kon tot 12 februari 2024 op deze plannen reageren. Het kabinet neemt uiteindelijk later in 2024 een besluit.

Zienswijze buurt en college
''Er is enige onrust in en rondom Rossum ontstaan'', weet Smellink. ''Onder andere op verzoek van de CDA-fractie heeft de burgemeester toegezegd een zienswijze in te dienen. Wij staan achter deze zienswijze.'' Het college heeft aangegeven dat er al zoveel druk op het buitengebied ligt, dat er geen ruimte is voor een munitiedepot. Dat is ook het standpunt van de buurt vlakbij Natura2000-gebied Agelerbroek, Voltherbroek en Achter de Voort. Zij vinden dat de inwoners van Rossum en omgeving al meer dan gemiddeld worden belast. ''Voeg daarbij dat Rossum tot het zoekgebied behoort voor grootschalige munitieopslag, dan ervaren we dit als een vergroting van het afvaldepot Rossum en omgeving'', aldus de bewoners in een brief aan het college en de gemeenteraad. Ook vinden de bewoners dat een grootschalig munitiedepot niet past in Dinkelland. ''Alle plannen voor natuurherstel en behoud en de doelstelling van Dinkelland als agrarische en toeristische gemeente corresponderen niet met een grootschalige munitieopslag in een hoogwaardig natuurgebied.''

Ruimte is er niet
De CDA-fractie in de gemeenteraad heeft begrip voor de zoektocht van Defensie. ''Vooral nu er oorlog is op ons continent'', vindt Smellink. ''Tegelijkertijd moet die fysieke ruimte voor een extra grootschalige munitieopslag van 70 hectare wel beschikbaar én geschikt zijn''. Zijn fractie vindt dat die ruimte er niet is, vooral niet met alle opgaven in het landelijke gebied en de huidige belasting van het zoekgebied. ''Er zijn nog zes andere gebieden in beeld, dus we moeten niet op de zaken vooruit lopen. We zijn in ieder geval klaar voor het gesprek mocht het zover komen'', aldus Smellink.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.