CDA Dinkelland wil activiteiten en evenementen zoveel mogelijk ondersteunen en presenteert daarvoor een actieplan. ‘’Om te zorgen dat deze evenementen in deze tijd, maar zeker in de toekomst blijven bestaan’’, vertelt CDA-raadslid Rick Bos.
Het zal niemand zijn ontgaan dat alles fors duurder is geworden. Dit is voor iedereen merkbaar en zeker voor verenigingen en evenementen die door hen worden georganiseerd. Rick Bos is CDA-raadslid voor de gemeente Dinkelland en maakt zich sterk voor het behoud van dit soort verenigingsevenementen. ‘’Met dit actieplan willen we een start maken om het evenementenbeleid aan te passen. Versimpelen van vergunningsaanvragen en ondersteuning door een evenementenconsulent, als belangrijkste maatregelen’’, vindt Bos.
Organisatoren van evenementen ervaren in deze moeilijke tijden steeds meer druk. Niet alleen financiële druk, maar ook toenemende regelgeving. De extra regelgeving zorgt ook voor meer kosten en extra vrijwillige uren om een evenement te organiseren. ‘’Voor verenigingen en andere evenementen, die door vrijwilligers worden georganiseerd, zorgt dit voor veel moeilijkheden’’, ziet Bos. Hij wil daarom dat de gemeente het voortouw neemt voor het nieuwe evenementenbeleid, samen met omliggende gemeenten en de veiligheidsregio. ‘’Dring onnodige regeldruk terug en biedt ruimte voor proeven en innovaties.’’
CDA Dinkelland ziet het behoud en ondersteunen van dit soort evenementen als een essentieel onderdeel van de leefbaarheid. “Door de individualisering en de verdeeldheid van de samenleving is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat we elkaar op blijven zoeken. Evenementen dragen hier enorm aan bij en zorgen voor de saamhorigheid binnen een samenleving. Ook zorgt het ervoor dat mensen, en met name de jeugd, graag in de dorpen blijven wonen. Dat is erg belangrijk voor de leefbaarheid van een plattelandsgemeente”, aldus Rick Bos.
De maatregelen die CDA Dinkelland voorstelt vind je hieronder op een rij.
Versimpel aanvragen van vergunningen
Voor een vrijwilliger die slechts één keer per jaar een vergunning voor een evenement aanvraagt, is dit een helse klus. Ieder jaar opnieuw moet er een boekwerk worden doorgewerkt voor het aanvragen van een vergunning. Ieder evenement met meer dan 150 gasten is op dit moment vergunningsplichtig en moet hetzelfde boekwerk door voor het aanvragen van een vergunning. Volgens CDA Dinkelland zou de vergunningsaanvraag past bij het soort en de grootte van het evenement. Ook is de vergunning voor veel evenementen een jaarlijks terugkerend struikelblok. Voor evenementen waar ieder jaar bepaalde aspecten onveranderd zijn, zou ook dit makkelijker moeten zijn.
Aanstellen van een evenementenconsulent
Het is voor veel organisatoren van evenementen een drempel of onduidelijk wanneer en op welke wijze ze melding moeten en kunnen maken van evenementen. Ook is het invullen van de vergunning en aanleveren van de juiste stukken een behoorlijke klus. Een consulent kan hierbij adviseren, ondersteunen en eventueel doorverwijzen naar de juiste partijen.
Verminder overbodige regels en eisen
CDA Dinkelland wil passende eisen voor kleinere activiteiten en evenementen hanteren en tegelijkertijd vrijwilligers tijd en kosten besparen. Het zou ook een kostenbesparing voor de organisatie kunnen betekenen. Voor veel activiteiten en evenementen zijn de eisen verplichte beveiliging en EHBO met speciale aantekening drugs en alcohol overbodig. Dit is niet altijd nodig vond CDA Dinkelland in 2018 en vindt CDA Dinkelland nog steeds.
Verruim criteria meldingen kleine evenementen
Alle evenementen met meer dan 150 bezoekers is vergunningsplichtig. Om gemeenschapsactiviteiten in (kleine) kernen te stimuleren, wil CDA Dinkelland onderzoeken of de meldingsprocedure voor kleine evenementen kan worden vereenvoudigt en verruimt. Er zijn veel evenementen die niet worden aangevraagd of gemeld. Door onwetendheid, administratieve rompslomp of hoge eisen. Door het verruimen van de criteria voor kleine evenementen krijgt de gemeente beter inzicht in lokale initiatieven.
Collectieve verzekeringen
De kosten voor verzekeringen is de laatste jaren flink gestegen. CDA Dinkelland stelt voor om een collectieve aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor vrijwilligersorganisaties die activiteiten organiseren die de leefbaarheid van een kern ten goede komen. Dit zorgt ervoor dat vrijwilligers niet langer persoonlijk aansprakelijk als ze bijvoorbeeld een fietstocht organiseren. Indien er aan alle eisen wordt voldaan, dan zou een vrijwilliger of een vrijwilligersorganisatie niet aansprakelijk moeten zijn.