Bij het bespreken van de begroting stelde Progressief Dinkelland voor om lelieteelt in Dinkelland te verbieden. ''Weer een voorstel dat beperkingen op landbouwgrond legt, zonder dat het perspectief biedt of boeren en grondeigenaren weten waar ze aan toe zijn. Stop met dit hapsnapbeleid'', roept raadslid Jeannette Paus-Weersink op.
Dit is niet de eerste keer dat er over beperkingen op landbouwgrond in de raadszaal van Dinkelland wordt gesproken. Eerder dit jaar nog bepaalde de gemeenteraad (zonder het CDA) het wegbestemmen van boom- en sierteelt als voornemen ter inzage te willen leggen. ''De omgekeerde wereld'', noemde raadslid Rick Bos dit voornemen. Begin november stond een soortgelijk voorstel op de agenda, dit keer van Progressief Dinkelland over specifiek de lelieteelt. In de gemeente Hof van Twente is dit een actueel onderwerp na een pleidooi van een huisarts, en volgens de indienende fractie voldoende reden om ook een verbod in Dinkelland te regelen.
Hoewel er in de gemeente Dinkelland geen lelieteelt bestaat, werd het onderwerp toch besproken. ''Het gaat hier niet om de lelieteelt, maar om de gewasbeschermingsmiddelen die daarbij worden gebruikt'', legt Paus uit. Deze middelen worden in veel verschillende teelten gebruikt en zijn op dit moment in veel gevallen nog noodzakelijk. Er is niet altijd een werkbaar alternatief. Toch ziet Paus dat boom-, sier- en fruittelers zich volop ontwikkelen. ''Neem bijvoorbeeld het gebruik van biologische middelen, precisielandbouw of het machinaal bestrijden van onkruid. Dat moeten we juist stimuleren en niet verder beperken.''
CDA Dinkelland vindt het verbieden van teelten op zijn zachtst gezegd onverstandig. ''Dit beperkt ook teelten die geen tot weinig beschermingsmiddelen nodig hebben, maar wel bijdragen aan een verdienmodel voor grondeigenaren en ons landschap'', ziet Paus. De CDA'ers vinden dat er kritisch naar middelengebruik en de toelating daarvan mag worden gekeken, maar niet op gemeentelijk niveau. ''Laat dit over aan de experts en instanties die zich hier op Europees- en Rijksniveau mee bezig houden. Dit is nu hapsnapbeleid dat voor de inwoner en ondernemer onnavolgbaar is. Ook draagt het niet bij aan een toekomstbestendig buitengebied, met perspectief voor de boer'', aldus Paus.
De motie van Progressief Dinkelland werd door Lokaal Dinkelland gesteund. VVD, Burgerbelangen en CDA Dinkelland stemden tegen en daarmee is de motie verworpen.