De gemeente Dinkelland heeft grote ambities om Dinkelland duurzamer te maken. Uit de Twentse Energie Strategie uit 2017 is duidelijk geworden dat de opgave om energieneutraliteit te bereiken groot is. Hierbij ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de gemeente, maar ook bij andere overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners.
Twentse Energie Strategie
Uit de Twentse Energie Strategie blijkt ook dat in de bebouwde omgeving bijna een kwart van het totaal aan energie wordt gebruikt. Er wordt met name veel aardgas verbruikt om aan de warmtevraag (koken en verwarming) te voldoen. Daarom wil het CDA extra inspanningen vragen van bouwondernemingen en particulieren die willen bouwen. “Maar voor wat hoort wat”, vindt Jogems: “degene die zich inspant om extra energiezuinig te bouwen, zou wat het CDA betreft in aanmerking moeten komen voor een korting op de leges”.
Volgens Jogems kan dit op vele manieren: “Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op monumenten, nieuwbouw woningen met nul op de meter, aardgasvrij maken van bestaande woningen of groene daken voor waterberging”.
Korting door leges
Het totaal van de leges dekt jaarlijks de kosten die de gemeente maakt voor het behandelen van al die vergunningaanvragen. Door korting te geven, zullen sommige kosten niet gedekt worden. Dinkelland mag van de Gemeentewet deze korting niet dekken door de leges voor anderen duurder te maken. “Dat zou ook niet eerlijk zijn”, vindt CDA-raadslid Jogems. “De gemeenteraad heeft in de begroting 2018 echter veel geld beschikbaar gesteld voor duurzaamheid. Die korting zou mogelijk hieruit betaald kunnen worden.”