De wijkagent moet meer tijd voor het werk in de wijk krijgen, vindt CDA Dinkelland. Daarvoor dienden zij, gesteund door de hele gemeenteraad, een voorstel in. ‘’Het basisteam vult het lokale politiewerk goed in. Dat willen we graag zo houden’’, bepleit CDA-fractievoorzitter Marc Smellink.
Eén keer in de vier jaar wordt het regionale beleidsplan van de politie besproken. Ook in de gemeenteraad van Dinkelland. Volgens CDA Dinkelland staat de politie onder druk. Dit is ook door de regioburgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef geconstateerd. Zij verwachten een tekort van 400 agenten in 2026. ‘’Sterker nog, de capaciteitsproblemen bij de politie houden nog jaren langer aan dan gedacht’’, laat Smellink weten. ‘’Een knellend voorbeeld zijn wijkagenten die noodgedwongen meedraaien op andere diensten, waardoor zij minder tijd voor de wijk krijgen. Terwijl juist de positie van de wijkagent in het basispolitiewerk van groot belang is.’’
De Nationale Politie hoopte in 2025 weer op sterkte te zijn, maar verwacht nu dat er in 2027 nog altijd een tekort is van 1500 agenten. Redenen zijn vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt, een volle politieacademie en toenemende taken, zoals meldingen van personen met verward gedrag, voetbalwedstrijden en demonstraties. Het gevolg is dat overal personeel wordt weggehaald om gaten te vullen.
De CDA’ers vinden het prijzenswaardig dat er in Noordoost-Twente geen operationele belemmeringen zijn. ‘’Ook ons basisteam levert mensen aan bijvoorbeeld de ME of voetbaleenheden, die steeds vaker worden ingezet voor risicovolle voetbalwedstrijden of demonstraties’’, ziet Smellink. ‘’Toch lukt het, door het inzetten van wijkteams en een jong enthousiast team, om een goede invulling aan het lokale politiewerk te geven. Complimenten voor hun inzet, dag en nacht.’’
Om de politie-inzet op peil te houden geeft de gemeenteraad van Dinkelland een signaal aan de politieleiding en de landelijke politiek af. ‘’We kunnen ons niet veroorloven om politiecapaciteit in te leveren. Vooral niet in plattelandsgemeenten aan de grens. De leefbaarheid komt dan verder onder druk te staan en dat willen we koste wat kost voorkomen’’, aldus Smellink.