Op een gegeven moment was ik het wel zat, dat regenachtige, koude, herfstige weer. En gelukkig: de zomer lijkt nu aangebroken.


Mooie lange zonnige avonden waarbij je buiten kunt zitten onder het genot van een friszurig Belgisch of Duits bier, terrasjes te kust en te keur. De sportzomer op TV in volle gang, zomervakantie in aantocht en voor sommigen zelfs al begonnen. En o ja: het nieuwe kabinet dat op 2 juli daadwerkelijk aantrad en voor een nieuwe frisse wind zal zorgen. Althans: dat wilden de kiezers afgelopen november. Of toch niet?

Deze periode richten gemeenten hun blik op het komende begrotingsjaar. De grootste lijnen en de belangrijkste ontwikkelingen worden doorgenomen. Er is een eerste doorkijkje op het begrotingssaldo. En dat ziet er niet al te jofel uit. Natuurlijk wisten we dat wel. Het ravijnjaar 2026 wierp zijn schaduw vooruit. En nu komt het er aan: er is geen ontsnappen aan. Gemeenten, ja ook relatief gezonde gemeenten als Dinkelland, zullen een miljoen of soms nog veel meer moeten bezuinigen. Het besteden van reserves, incidenteel geld, aan goede en leuke dingen voor de mensen is nu zo goed als afgelopen.

De extra kortingen op het gemeentefonds zijn al aangekondigd. Je weet nooit of het daarbij blijft.

En dan het nieuwe kabinet. Dat moet nog een regeringsprogramma schrijven, maar de voortekenen voor gemeenten zien er niet goed uit. Veel nieuwe taken komen naar de gemeenten toe, zonder dat er duidelijkheid is of er ook geld meegaat. De eerste extra kortingen op het gemeentefonds zijn al aangekondigd. En je weet nooit of het daarbij blijft. De Spreidingswet wordt ingetrokken, maar intussen moeten gemeenten nog steeds een grote groep asielzoekers en statushouders opvangen en voorbereiden op hun plek in de samenleving. En de kans wordt groter dat gemeenten die het leed eerlijk willen delen daarvoor worden afgestraft. Er moet nog steeds ontzettend veel gebouwd worden voor ouderen, jongeren en nieuwkomers, en het klimaatprobleem lost zich ook niet uit zichzelf op.

Inwoners en gemeenteraadsleden: geniet nog maar even van de zomer. Want de herfst lijkt donker en grauw te worden.

Edo van Bree
Fractielid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.