Natura Docet is het oudste regionale natuurhistorische museum van Nederland. ''Waardevol voor de regio en ver daarbuiten'', vindt CDA-fractievoorzitter Marc Smellink. Reden voor steun van de gemeenteraad van Dinkelland.


Het museum Natura Docet zit in zwaar weer. Door het stopzetten van een provinciale subsidie is het museum genoodzaakt om naar alternatieve (financierings)mogelijkheden te zoeken. Daarom klopte het bestuur bij de gemeente Dinkelland aan. ''Het eerste beeld dat het bestuur van Natura Docet ons schetste bood geen perspectief voor een toekomstbestendig museum'', laat Smellink weten. ''Er werd veel geld gevraagd, terwijl de gemeente zelf in financieel moeilijke tijden terechtkomt.'' Toch werd niet opgegeven en met steun van het college heeft het bestuur, de directeur en medewerkers van Natura Docet een nieuwe businesscase ontworpen. ''Evenwichtig en realistisch'', vindt Smellink. ''Er is hard gewerkt en daar spreek ik ook mijn complimenten over uit. Zo kan het museum haar educatieve, maatschappelijke en vooral ook spelenderwijs lerende rol vervullen.''

De gemeenteraad heeft ingestemd met een bijdrage aan museum Natura Docet, zodat zij de komende jaren kunnen werken aan een nieuwe collectie, verduurzaming van de gebouwen en het aanboren van nieuwe subsidies. ''Op deze manier kan het museum jaren verder. Tegelijkertijd hebben we de wethouder gevraagd om bij de provincie aan te kloppen. Er is door onder andere de PvdA, GroenLinks en CDA in Provinciale Staten van Overijssel een motie aangenomen om noodlijdende musea te ondersteunen. Daar moeten we actief op aanhaken, niet alleen voor Natura Docet maar voor alle musea en culturele instellingen in onze gemeente'', aldus Smellink.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.