De gemeenteraad van Dinkelland spreekt zich uit tegen het voorgestelde zoekgebied voor grootschalige munitieopslag tussen Weerselo, Rossum en Agelo. ''Veel gezinnen leven in onzekerheid en hebben veel onbeantwoorde vragen'', laat CDA-fractievoorzitter Marc Smellink weten.
Het besluit van de gemeenteraad is een reactie op het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) vanhet ministerie van Defensie. Hettministerer zoekt naar geschikte locaties voor munitieopslag in Nederland. De motie die is ingediend wordt breed gedragen en is door alle fracties ingediend.
Grote zorgen om impact op de leefomgeving en de lokale economie
Het zoekgebied tussen Rossum, Weerselo en Agelo van 88 hectare, dat door het ministerie in beeld is gebracht, zou ingrijpende gevolgen hebben voor de directe omgeving. Niet alleen zouden 27 gezinnen en ondernemers moeten verdwijnen, maar meer dan 500 huishoudens in de regio zouden op enigerlei wijze worden geraakt. ''Dit leidt tot grote zorgen bij inwoners'', ervaart Smellink die ook zelf in het gebied woont. ''Het besluit van het Kabinet vindt pas na de carnaval plaats. Tot die tijd blijven inwoners in onzekerheid en met vele vragen achter.''
De raad benadrukt dat de aanwezigheid van een munitiedepot de geplande woningbouwprojecten in Weerselo en Rossum, evenals de landbouw, ernstig kan beïnvloeden. ''De raad ziet het belang van ruimte voor Defensie, maar vindt de impact op de leefomgeving en de economie onacceptabel. Vooral in een omgeving waar inwoners en ondernemers al te maken hebben met Natura2000, landbouwopgaven en afvalwaterinjecties van de NAM'', aldus Smellink. Het college van burgemeester en wethouders heeft bovendien begin dit jaar al in een zienswijze aangegeven dat het zoekgebied tussen Weerselo, Rossum en Agelo ongeschikt is voor een dergelijk project. De raad heeft tevens haar ongenoegen geuit over de gebrekkige communicatie vanuit het ministerie van Defensie.
Oproep aan Defensie voor duidelijkheid en dialoog
De gemeenteraad roept het college van B&W op om actief te blijven communiceren met de inwoners rondom het zoekgebied en om snel duidelijkheid te vragen aan het ministerie van Defensie over de toekomst van de locatie. Daarnaast wordt het college verzocht om de zorgen van de gemeenteraad en het college te delen met de Minister en Staatssecretaris van Defensie, de Tweede- en Eerste Kamer, en de Provinciale Staten van Overijssel.