06 januari 2017

Oudejaarsdag bij de Brandweer

Op oudejaarsdag mocht ik meelopen met de brandweer Twente, afdeling Enschede. Ieder jaar weer gaat er voor kapitaal aan vuurwerk de lucht in en wordt er voor een kapitaal vernield in Enschede. Daarnaast denkt men dat het normaal is dat er wel een brandweer is die het ‘’eventjes’’ komt blussen. Maar zo normaal is dat niet.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat  brandweerlieden hardwerkende mensen zijn die dag en nacht voor de burger klaarstaan. Van een kat in de boom tot en met woningbranden of erger. Deze mensen hebben plezier in hun werk. Naar eigen zeggen hebben zijn ze “een familie” en zien ze elkaar soms vaker dan hun eigen gezin.

Maar terug naar de ervaringen die ik heb opgedaan op oudejaarsdag. Ik had op zich wel wat verwacht, maar toch blijft het een bijzonder gevoel als je met 110 km/u over de busbaan rijdt met loeiende sirenes. Tijdens de rit worden de eerste commando’s gegeven. Op een dag als vandaag (oudejaarsdag) rijden ze heen en weer om brand(jes) te blussen.

Het is helaas nodig, maar het uitrukken voor een containerbrand heeft mij nog het meest verbaasd. Zo stonden ze nog bij een woningbrand en paar straten verderop konden ze de container blussen. Lijkt allemaal grappig, maar is het niet. Het blijft vandalisme.

Op de vraag of je vuurwerk algeheel moet verbieden kwamen verschillende antwoorden. Mijn insteek was niet om een antwoord te krijgen, maar wel om een indruk te krijgen van de (vrijwillige) experts.

Gelukkig ondervinden ze weinig agressie tijdens het harde werk dat de jongens doen. Dat was een hoogtepuntje van de dag. Ze hebben ervaring met twee serieuze zaken. Al erg genoeg dat ze die ervaring hebben. Als noabers snappen we natuurlijk wel de rol van de brandweer in onze samenleving. Ook is het niet vanzelfsprekend dat er een groep jongens dag en nacht paraat staat om onze ongelukken te blussen. De “papieren brandweer” is aardig op weg om juist die ongelukken te voorkomen door middel van duidelijke voorlichting op scholen en veel informatie via verschillende kanalen.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat je mee mag kijken bij de brandweer. Alleen al daarom ben ik ze zeer dankbaar voor deze ervaring. Ik heb een duidelijk beeld gekregen van de werkzaamheden.

Ik hoop dat iedereen een fijne jaarwisseling heeft gehad!

Mart van Lagen, Raadslid CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.