Kunstgrasvelden toch gevaarlijk (?)
Wetenschappers van de Vrije Universiteit hebben onderzoek gedaan en komen tot nieuwe inzichten m.b.t. gebruik van rubbergranulaatkorrels die op kunstgrasvelden gebruikt worden. Mogelijk zitten er meer gevaarlijke stoffen in de rubbergranulaatkorrels dan tot nu toe werd gedacht. De onderzoekers van de VU hebben zebravisjes en hun embryo's blootgesteld aan water waarin rubberkorrels hebben gelegen. De visjes stierven binnen 5 dagen en de visjes vertoonden gedragsverandering.
Het RIVM kwam in december naar buiten met de conclusie dat het veilig en verantwoord is om te spelen op kunstgrasvelden. Schadelijke stoffen zouden in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrijkomen omdat de stoffen min of meer in het granulaat zijn opgesloten. Volgens de onderzoekers van VU klopt dit niet gezien hun onderzoek.
Het RIVM zegt het onderzoek serieus te nemen maar ziet geen aanleiding voor verder onderzoek. Onderzoeker de Boer van VU raadt echter sporten op kunstgrasvelden af. Naar aanleiding van nieuwe inzichten m.b.t. tot granulaatkorrels vraagt het CDA fractie Enschede het volgende aan het college:
1. Bent u bekend met het nieuwe onderzoek m.b.t. granulaatkorrels op kunstgrasvelden uitgevoerd door onderzoekers van VU?
2. Wat vindt u van de resultaten van dit onderzoek? Gaat u maatregelen treffen n.a.v. dit onderzoek
3. RIVM geeft voorlopig aan dat op basis van de nieuwe inzichten m.b.t. risico granulaatkorrels geen aanvullend onderzoek te willen doen naar rubbergranulaat. Bent u bereid om RIVM er toe te bewegen aanvullend onderzoek te doen?
4. Op welke wijze gaat u met ouders en sportverenigingen communiceren n.a.v. dit onderzoek?
Namens fractie CDA Enschede, Mart van Lagen