08 maart 2017

Kiezen

De stempas ligt klaar en een onmogelijk lange lijst van partijen. De politiek doet zijn best en de media hoeven geen nieuws te zoeken, dat wordt wel gemaakt door het verkiezingscircus.

Het schijnt dat veel mensen het nog niet weten. Of dat echt zo is weet ik niet.

Ik kan mij wel voorstellen dat je tussen bijvoorbeeld twee partijen nog twijfelt. Dit keer merk ik niet dat er onderling afspraken zijn gemaakt over wel of niet te bespreken onderwerpen. Breekpunten worden niet als zodanig gepresenteerd, want opties moeten worden opengehouden. Ook lijkt het alsof strategieën bijgesteld worden tijdens de race. Journalisten en campagnestrategen hebben altijd de neiging om Amerikaanse verkiezingsmechanismen naar onze kleine en politiek erg verdeelde situatie over te zetten. In Nederland is het veel ingewikkelder door de vele partijen. En de invloed en vorm van campagne voeren en de publieke debatten zijn echt anders dan in de U.S.A.

Natuurlijk is het belangrijk om te gaan stemmen en vooral een bewuste keuze te maken. Ik moet er niet aan denken dat dat niet meer mag en er een man met een grote mond wel zal bepalen wat goed voor ons is. Vult u zelf maar in.

Ik ben er wel uit. Mijn stem gaat naar diegene die zijn kennis, kunde en vaardigheden al jarenlang heeft laten zien. Die een sterke motivatie heeft en betrouwbaar is. Die dezelfde zaken belangrijk vindt als ik: Pieter Omtzigt.

Wim Wijfjes, CDA Enschede

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.