31 maart 2017

Te veel leerlingen zitten onnodig thuis. Hoe zit het in Enschede?

Onlangs stond er een zorgwekkend artikel in de krant over een forse groei van het aantal leerlingen dat noodgedwongen thuis zit, namelijk met 5500. Steeds meer leerlingen kunnen geen school vinden die hen wil aannemen omdat ze medische of psychische klachten hebben. De groei van het aantal leerlingen met een vrijstelling is vooral onder de 16- en 17-jarigen die met autisme, angststoornissen, ADHD, depressie of trauma kampen. Oud-Kinderombudsman maakt zich daarover zorgen en geeft aan dat veel vrijstellingen te lichtzinnig worden afgegeven. Hij wil daarom met gemeentes een 'thuiszitterspact' afsluiten om het aantal thuiszitters terug te schroeven.

Ik heb deze cijfers ook opgevraagd voor Enschede. Voor het schooljaar 2015-2016 zijn 73 thuiszitters geregistreerd. In diezelfde periode zijn 9 vrijstellingen afgegeven op basis van lichamelijke en psychische gronden. Dat aantal is evenveel als in schooljaar 2014-2015. Op het totaal aantal leerplichtige kinderen van 22.150 is dat niet veel, namelijk 0,04%. Toch is het wel relevant te weten waarom deze kinderen niet terecht kunnen op een school.

Het aantal thuiszitters in Enschede is echter wel gestegen, namelijk van 52 in 2014-2015 naar 73 in 2015-2016. Informatie over de oorzaken hiervan en het aantal vrijstellingen krijgen we binnenkort in de Raad en dan kom ik graag bij u hierop terug.

Ayfer Koç, fractievoorzitter CDA Enschede 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.