19 mei 2021

Flexwonen

Met de Stimuleringsaanpak Flexwonen heeft minister Olongren van Binnenlandse zaken in 2019  invulling gegeven aan de aangenomen Tweede Kamermotie  over een noodplan woningbouw.  Flexwonen biedt de mogelijkheid om op korte termijn te voorzien in een woningvraag, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de bouw naar permanente woningen. Door kortere juridische procedures en omdat de woningen grotendeels in de fabriek worden ‘gebouwd’, kan de woningvoorraad relatief snel worden uitgebreid met tijdelijke en flexibele woningen. Daarmee kan de toegankelijkheid van de woningmarkt op korte termijn worden vergroot. De flexibele behuizing is veelal goed verplaatsbaar en op termijn inpasbaar in definitieve bestemmingsplannen.

In Enschede heeft inmiddels op het Robson terrein een eerste invulling van dit idee plaats gevonden met in totaal 38 flex wooneenheden.

In de gemeente Eindhoven biedt de lokale wooncorporatie Woonbedrijf regulier flexwoningen aan met de volgende toelichting:  “Een flexwoning is een kleine, zelfstandige woning met een eigen keuken, badkamer en toilet. Flexwonen is speciaal voor mensen die snel een woning zoeken. Daarom kijken we niet naar je inschrijftijd, maar wie er het best bij de woning en de woonomgeving past. Je huurt een flexwoning altijd tijdelijk, voor maximaal 2 jaar. Huisdieren zijn in een flexwoning niet toegestaan. Belangrijk om te weten over flexwonen: je woont in een gebouw met mensen met een heel verschillende achtergrond. Iedereen helpt elkaar en heeft hetzelfde doel: samen goed wonen.

Voorwaarden voor  flexwonen zijn daarbij

  • je gaat er alleen of met twee personen wonen, zonder kinderen;
  • je bruto inkomen per jaar is minder dan €39.055,-;
  • je staat niet op de Sancties & Kansenlijst;
  • je kunt ons een goede uitleg geven over waarom flexwonen voor jou de beste oplossing is.”

In Eindhoven zijn door de gemeente woonafspraken gemaakt met de lokale wooncorporaties om de komende 4 jaar liefst 1.000 flexwoningen te realiseren om op korte termijn wat aan de woningnood te doen. Bron: website Woonbedrijf Eindhoven

Vragen aan het college:

  1. Gezien de actuele woningnood ook in Enschede, heeft het College nieuwe initiatieven voor flexwonen in voorbereiding of geeft daar ondersteuning aan?
  2. Is er een inventarisatie gemaakt voor mogelijke lokaties voor flexwonen in Enschede? Welke rol kan daarbij het overschot aan sportvelden hierin vervullen (vb vrijspelen van Horstman sportpark)?
  3. Wil het  College gebruik maken van de mogelijkheden voor vrijstelling omgevingsvergunning en benutten van de mogelijkheden van de crisis en herstelwet om meer flexwonen in Enschede mogelijk te maken?
  4. Wil het College net als in Eindhoven ook concrete prestatieafspraken maken met de lokale wooncorporaties voor het realiseren van een concreet aantal (minimaal 500) te realiseren flexwoningen?

Ton ten Vergert, raadslid CDA Enschede

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.