04 juli 2023

CDA Hardenberg begrijpt zorgen 'protesterende' boeren bij gemeentehuis, signaal doorgeven aan Den Haag

De fractie van het CDA Hardenberg ging maandagavond, onder leiding van Gerrit van den Berg, in gesprek met boeren uit de regio Hardenberg. Tientallen boeren hadden zich maandagavond verzameld voor het gemeentehuis van Hardenberg. Net als de 'protesterende' boeren wil het CDA ook duidelijkheid van het kabinet én onze landelijke fractie: hoe moet het nu verder? Als lokale fractie delen we de zorgen en het dringende signaal dat wij maandagavond kregen laten wij ook horen bij onze landelijke fractie in Den Haag. De belangrijkste boodschap is dan ook: nu doorpakken!

Raadslid Gerrit van den Berg gaf naar aanleiding van de spontane protestactie een interview aan Vee & Gewas:

CDA Hardenberg begrijpt zorgen boeren, maar 'stekker uit kabinet trekken heeft weinig zin'

Zo’n 70 boeren zijn maandagavond voor het gemeentehuis in gesprek gegaan met CDA Hardenberg over het stikstofbeleid en de koers van de partij. Raadslid Gerrit van den Berg, en zelf ook pluimveehouder, kijkt de volgende ochtend terug op een goed gesprek.

Op de vraag of hij wel geslapen heeft vannacht, antwoordt Van den Berg lachend: „Ik heb er geen seconde wakker van gelegen. Het was een prettig gesprek en ik heb alle waardering voor de boeren die hun zorgen kwamen uiten. Hardenberg is een grote plattelandsgemeente en we hebben de agrarische sector hoog in het vaandel staan als één van onze economische dragers binnen de gemeente.”

Omdat hij zelf ook boer is, begrijpt hij de zorgen. Net als de rest van zijn CDA-fractie: „We moeten doorpakken en koersen op duidelijkheid. De stekker uit het kabinet trekken heeft weinig zin, want dan komen er verkiezingen en dan duurt perspectief voor de sector nog langer."

Heronderhandelen
Volgens Van den berg moet de landelijke CDA-fractie zo snel mogelijk gaan heronderhandelen over het stikstofbeleid binnen de coalitie. „We moeten niet wachten tot er eind september een brief komt van de minister. Er moet nu duidelijkheid komen voor boeren, zodat er snel een goede boterham verdiend kan worden. Het CDA kan dat niet alleen. Er zullen compromissen gesloten moeten worden met andere partijen."

Daarom moet het stikstofprobleem op Europees niveau opgelost worden. En daarbij moeten alle sectoren evenredig bijdragen. Van den Berg geeft een voorbeeld: „Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Aamsveen, dat grenst aan Duitsland, dan zie je dat er aan de andere kant van de straat op het gebied heel ander stikstofbeleid wordt gevoerd. Dat strookt niet met ons beleid denk ik dan, en dat is weleens frustrerend.”

Weggegooid geld
Het CDA-raadslid vindt de 24 miljard euro voor het stikstofbeleid daarom ook weggegooid geld. „Veel boeren van 55 jaar of ouder hebben geen opvolger en willen stoppen. Maar omdat er belastingtechnisch zoveel voorwaarden aan die beëindigingsregelingen zitten, moet je veel te veel afdragen aan de Belastingdienst. Op deze manier ga je daarom geen boeren over de streep trekken als overheid. Met name als er de afgelopen jaren weinig is verdiend, want dan valt er niks te verrekenen. Dan heb je niks aan deelname van zo’n regeling", legt Van den Berg uit.

Gesprek met fractie Tweede Kamer
De boeren kwamen maandagavond voor het gemeentehuis brieven voor de burgemeester, landbouwminister Adema en voor het landelijke CDA aanbieden. Dinsdagavond tijdens de raadsvergadering zal Van den Berg de brief aan de burgemeester overhandigen en de brief aan Adema gaat op de post.

De brief aan de landelijke CDA-fractie zal hij overhandigen aan één of meerdere Tweede Kamerleden. „We hebben contact gezocht met landbouwwoordvoerder Eline Vedder. We willen binnenkort de brieven persoonlijk aan haar overhandigen en ook als lokale CDA-fractie dezelfde zorgen als de boeren uiten.”

Tijdens dat gesprek wil Van den Berg graag praten met Vedder over de zorgen van de boeren en hemzelf. „Ik ben minder van het op de trekker stappen. Ik voer liever een goed gesprek aan de keukentafel.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.