18 juli 2024

CDA wil meer woningen voor jongeren en vraagt college om creatieve oplossingen

Het aanbod woningen voor, met name jongeren en starters, is in de gemeente Hardenberg onvoldoende, blijkt uit diverse onderzoeken. Het CDA vindt dat het college een cruciale rol heeft in het toevoegen van aantrekkelijke en betaalbare woningen en daagt de wethouder uit om met creatieve oplossingen te komen. Voor de begrotingsronde wil het CDA weten wat het college doet om het woningaanbod zo goed (en zo snel mogelijk) af te stemmen op de actuele vraag, specifiek voor jongeren en starters. 

Flexwoningen
Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel voor 50 flexwoningen in Hardenberg, heeft de CDA-fractie het gemeentebestuur (college van Burgemeester en Wethouders) met klem gevraagd om meer woningen voor jongeren en starters op de woningmarkt. Het CDA kon instemmen met het voorstel tot de bouw van 50 flexwoningen, dat onderdeel is uit de prestatieafspraken met woningbouwcorporatie Vechtdal Wonen. 
“Wij zijn blij met de mooie resultaten die het programma ‘Versnellen woningbouw’ met zich meebrengt, maar vragen dringend om woonruimte voor jongeren en starters op de woningmarkt” aldus Heidi Mensink van het CDA. “Onlangs is uit een enquête naar de woonbehoefte van jongeren gebleken dat zo’n 1000 jongeren nu of op termijn een woning zoeken, die er nu dus niet is. Daarnaast blijkt uit een eerder onderzoek in 2022 dat bijvoorbeeld de gemiddelde inschrijftijd voor een sociale huurwoning in Dedemsvaart van 5 naar 9 jaar is gestegen, voor Hardenberg boven de 9 jaar is en in Bergentheim is de inschrijftijd maar liefst 13 jaar. Bij ons rijst de vraag: Welk toekomstperspectief geeft de gemeente aan jongeren en starters op de woningmarkt?”.
Met name een gezonde mix van woningaanbod staat hoog op de agenda met voldoende doorstroommogelijkheden van doelgroepen. Voor de toekomst van de plattelands-kernen is het belangrijk om jongeren te behouden. Zij zorgen veelal voor de nodige vernieuwing en vitaliteit van het platteland. Als jonge mensen zich genoodzaakt voelen om te vertrekken, ontstaan vergrijzing en krimp. 

"Bij ons rijst de vraag: Welk toekomstperspectief geeft de gemeente aan jongeren en starters op de woningmarkt?"

Creatieve oplossingen
Vanwege de enorme vraag onder jongeren naar een geschikte woonruimte, wil het CDA naast kwaliteit, ook dat de vaart in de woningbouwplannen blijft. De gemeente speelt een cruciale rol in het toevoegen van aantrekkelijke en betaalbare woningen. En dat kunnen naast flexwoningen ook creatieve oplossingen zijn met nieuwe woonvormen als erfdelen, tiny houses, CPO, het Collectief, Particulier Opdrachtgeverschap (sociale projectontwikkeling), knarrenhofjes voor alle leeftijden en bijzondere chalets. Wethouder Dorrestijn heeft toegezegd met een plan te komen en daarbij ook de beschikbare subsidies van het Rijk en de Provincies nader te verkennen voor woningbouwplannen in de kernen van de gemeente Hardenberg.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.