29 augustus 2024

Heuveltjesbosbad Balkburg wordt pilot voor septemberopening

Het Heuveltjesbosbad in Balkbrug mag een pilot starten om ook in september gasten te blijven ontvangen. Normaal gesproken moeten buitenbaden in de gemeente Hardenberg vanaf 1 september hun deuren sluiten. Het CDA Hardenberg is blij met deze pilot, in september 2023 stelde de fractie vragen aan het college van Burgemeester & Wethouders over mogelijkheden van verruiming van de openingstijden van de openluchtzwembaden. Als resultaat blijft het Heuveltjesbosbad in Balkbrug nu de hele maand september open en is daarmee een pilot-locatie om ervaring op te doen met verlenging van het zwemseizoen.

Langer plezier voor inwoners van de gemeente Hardenberg
De aanleiding voor de pilot is de trend van de laatste jaren dat de maand september nog een mooie zomermaand kan zijn en dan is het een gemiste kans om het openluchtbad al begin september te sluiten. “Inwoners kunnen zo langer plezier beleven en voor openluchtzwembaden is het een mooie toevoeging op het seizoen. Als fractie kregen we elk jaar opnieuw de vraag waarom buitenbaden in september al dicht moeten, terwijl het weer nog erg mooi is. Wij zijn dus erg blij met het antwoord van het college van Burgemeester & Wethouders dat dit jaar een pilot wordt gestart”, zegt Ria Spijkers namens het CDA Hardenberg.

Op de website van het Heuveltjesbosbad is het nieuws te lezen dat het zwembad de hele maand september nog geopend blijft en de geplande sluiting (1 september 2024) niet door gaat. Ria Spijkers, die namens het CDA aandacht vroeg voor verruiming van openingstijden geeft aan dat de gemeente Hardenberg haar inwoners graag wil stimuleren om actief en gezond te leven zoals ook aangegeven in het sport en beweegakkoord. En zwemmen speelt daarin zeker een belangrijke rol. Omdat het Heuveltjesbosbad het grootste buitenzwembad is van de gemeente, is het een mooie locatie voor deze pilot. Dat een zwembad veel meer is dan een ‘bak met water’ (ook een ontmoetingsplek waar een sociaal netwerk wordt opgebouwd), was onlangs nog te lezen in een artikel over het zwembad ‘Onder Ons’ in de Krim.

Een mooie bijkomstigheid van de pilot is dat abonnementhouders van andere zwembaden als ‘Onder Ons’, ‘Hattemattebad’ in Gramsbergen en zwembad ‘De Bargn’s’ in Kloosterhaar ook de hele maand september gratis toegang hebben tot het Heuveltjesbosbad op vertoon van hun abonnement. Zo hebben inwoners van de gemeente Hardenberg langer plezier van hun abonnement, andere bezoekers krijgen een korting in september. Deze insteek zal positief bijdragen aan de evaluatie die de gemeente Hardenberg na de pilot gaat houden.

De CDA fractie hoopt natuurlijk dat de pilot succesvol is en volgend jaar september een vervolg krijgt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.