Hoe kan Jeugdzorg in de gemeente Hardenberg beter?
Kinderen met de meest complexe problemen worden op dit moment te laat, niet of nog niet goed geholpen, zo blijkt uit het rapport ‘Samen verder’ dat onlangs verscheen vanuit Inspectie IGJ, De Kinderombudsman, de Nationale Ombudsman, NZa en RVS*. De CDA-fractie wil weten hoe de Jeugdzorg beter kan en heeft het college van de gemeente Hardenberg enkele vragen voorgelegd. Onder andere is helderheid gevraagd over de stand van zaken van de wachtlijsten als het gaat om het bieden van passende jeugdhulpverlening. Belangrijk is voor ogen te houden hoe de jeugdzorg beter geregeld kan worden en daarbij aandacht voor de communicatie met de ouders te hebben. Cisca Joldersma: “hoewel professionals in de jeugdhulp en medewerkers van sociale wijkteam ‘Samen Doen’ zich sterk inzetten om kinderen de juiste zorg op de juiste plek te bieden, horen we nog teveel dat kinderen met ernstige problematiek moeten wachten op noodzakelijke zorg. Ook omdat het administratief soms nog niet rond is. Daarover willen we graag helderheid, want dat kan en moet beter!”.
Sinds de decentralisatie van de Jeugdzorg in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van ‘zorg aan jeugd’. Zo kunnen gemeenten sturen op lokaal samenhangende zorg voor gezinnen en jeugdigen. De bedoeling is dat jeugdzorg beter aansluit bij de eigen kracht en de sociale netwerken van jeugdigen en hun ouders of verzorgers. Om hieraan optimaal invulling te geven, hebben gemeenten financieel onvoldoende te besteden, mede doordat de jeugdzorg naar hen overging met een bezuiniging (15 procent minder budget). Inmiddels legt ook corona een vergrootglas op bestaande problemen en dat vraagt mentaal veel van kwetsbare jongeren. Goede hulp is urgent. Ondanks de enorme inzet van alle betrokkenen; van hulpverleners tot gemeenten, belanden deze kinderen en gezinnen nog te vaak in crisissituaties. Het CDA wil met de vraagstelling positief bijdragen aan het ‘tijdig signaleren en aanpakken van problemen’ en bij voorkeur: waar mogelijk voorkómen. Beantwoording van de vragen worden binnen 3 weken verwacht.
*Verklaring afkoringen: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Kinderombudsman, Nationale Ombudsman, Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) de handen ineen.