14 mei 2024

In memoriam: Rick Brink

Rick Brink 1985 - 2024, foto: rouwkaart

Rick is sinds 2013 actief voor het CDA. Eerst als bestuurslid van het CDA Hardenberg. Daarnaast kwam hij als kandidaat-raadslid op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Rick haalde een glansrijke verkiezingsuitslag en begon in 2014 als raadslid voor het CDA. Tijdens het campagnevoeren voor de verkiezingen van 2014  kwamen wij erachter dat Rick ook nog best een kwajongen was. Toen we met een stand op de Markt in Hardenberg stonden bezocht een dame op leeftijd onze stand en sprak Rick aan met “zo jij bent dus die jongen die zo donders hard met je karretje door Hardenberg scheurt”.

Van meet af aan was duidelijk dat Rick niet gehinderd werd door zijn handicap. Sterker nog, zijn handicap leek hem te motiveren om de gemeenteraad en de samenleving van Hardenberg inclusiever te maken. Als raadslid had hij veel contact met de inwoners. Politiek speelde zich vooral af aan keukentafels, in kernen en in persoonlijke gesprekken. Rick stond dicht bij de mensen. Wist wat er speelde en kende de signalen en zorgen van de samenleving. Deze signalen wist hij moeiteloos te vertalen in onze fractie en in de gemeenteraad. Als raadslid nam hij deel aan de werkgroep inclusie. Mede vanwege zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen lukte het de gemeente Hardenberg om de titel ‘meest toegankelijke gemeente van Nederland’ te behalen. Bij dit soort zaken zat Rick het College van Burgemeester en Wethouders als een positieve terriër achter de broek om zaken geregeld te krijgen.
Politiek was Rick op het lijf geschreven. Dat ondervonden we niet alleen in Hardenberg, het viel ook landelijk op. In maart 2018 werd Rick genomineerd als beste raadslid van Nederland. De tweede plaats die hij hier behaalde zegt veel over zijn politieke kwaliteiten.

Hij was sterk aan de bal en wist andere spelers, zowel in voorhoede als achterhoede in hun kracht te zetten

Na 4 jaar raadslid kreeg hij de kans om als fractievoorzitter aan de slag te gaan in onze lokale fractie. Na de gemeenteraadsverkiezingen bestond onze fractie uit 11 raadsleden. Rick was trots op onze winst en vergeleek onze fractie vaak met een elftal waarvan hij de aanvoerder mocht zijn. Hij gebruikte deze metaforen vanuit het voetbal niet voor niets; Rick was een voetbalfan in hart en nieren. Hij was sterk aan de bal en wist andere spelers, zowel in voorhoede als achterhoede in hun kracht te zetten. Toen hij in 2019 minister van gehandicaptenzaken werd, nam hij afscheid als raadslid maar het contact met de lokale fractie bleef goed.

Vanaf het moment dat Rick opnieuw actief werd voor het CDA vanuit zijn rol als fractievoorzitter in de provincie wist hij onze fractie te vinden, hij sloot af en toe aan en was altijd bereid om mee te denken. Daarnaast was hij indien mogelijk meestal aanwezig op de ledenvergaderingen van het CDA Hardenberg. In deze vergaderingen greep hij meestal de kans om op enthousiaste wijze de aanwezigen te informeren over provinciale CDA aangelegenheden.

Rick was een CDA’er in hart en nieren. Wat hem het meest aansprak is de gespreide verantwoordelijkheid. Hij deed wat hij kon, altijd meer dan 100% inzet en als het niet lukte, kende hij de wegen in ons centrale stelsel.
Vanuit de Christelijke waarden en normen vond hij bij het CDA een mooie middenweg tussen politiek en zijn levensovertuiging.

Wij missen in Rick een groots mens.

Namens fractie en bestuur, Elma Soeten en Douwe Prinsse

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.