06 mei 2013

Toekomstvisie

Jongeren binden aan Hardenberg. De komende jaren zal veel van onze burgers gevraagd worden als het gaat om het in stand houden van voorzieningen en de leefbaarheid van de dorpen en kernen. We vragen draagkracht van de samenleving. De meeste draagkracht om voorzieningen (door middel van persoonlijke inzet) in stand te kunnen houden zit bij jongeren en jonge gezinnen.

Zij dragen een voetbalclub, zij zorgen dat op school voorleesmoeders zijn, zij helpen bij het onderhoud van de speelplaats in het dorp. Maar zij helpen ook de oude buurvrouw met het doen van boodschappen. Zij zorgen ervoor dat die buurvrouw zo zelfstandig (samen met andere professionele hulp) mogelijk kan blijven wonen. Om jongeren aan Hardenberg te binden moeten we zorgen voor werk, ruimte om te wonen hoe en waar zij willen, en aantrekkelijke voorzieningen. Daar gaan we voor.

Een andere pijler die wij nadrukkelijk onder de toekomstvisie plaatsen is de rol van de agrarische sector. Veeteelt, akkerbouw en tuinbouw. Die is in Hardenberg op 4 na de belangrijkste sector wat werkgelegenheid betreft. Ook in economisch mindere tijden drijft de Nederlandse economie op deze kurk. De landbouw zorgt ervoor dat onze export nog kan stijgen. Maar de agrarische sector moet wel de ruimte hebben om te vernieuwen, te groeien en te verbreden. Grootschaligheid is geen vies woord! Onze agrarische sector wordt op dat terrein vaak bedreigt. Iedereen wil genieten van de groene ruimte, maar laten we niet vergeten dat bezoekers en toeristen er de gast zijn. Een belangrijke gast, maar ze blijven gast. Gasten koester je, maar gasten weten ook de gastvrijheid te waarderen. Erkennen ook dat de landbouwer een prominente plek heeft in ons buitengebied. Zo heeft iedereen zijn rol en plek in het buitengebied.Bezuinigingen. Je kunt er bij een toekomstvisie niet om heen. Er is de komende jaren (veel) minder geld te besteden. Dat zullen we eerlijk moeten doen. Niet in alle kernen en dorpen zullen dezelfde voorzieningen mogelijk zijn. Maatwerk en samenwerking (misschien met omliggende dorpen en kernen) is geboden. Keuzes zullen gemaakt moeten worden in sportvoorzieningen, buurtcentra, scholen en noem maar op. Wat bij ons daarbij voorop staat zijn de uitgangspunten noodzaak en draagvlak. Het kan niet zo zijn dat vanwege het mindere geld kleinere kernen geen (nieuwe) voorzieningen meer kunnen krijgen of houden. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.