Welzijn: Meedoen in noaberschap

Samenleven doe je niet alleen. Zeker in de regio Hardenberg wordt het begrip “Noaberschap” nog in praktijk gebracht. De helpende hand naar elkaar, om de zelfredzaamheid te versterken. Maar ook onderlinge hulp als mensen (tijdelijk) niet voor zichzelf kunnen zorgen. Mooie voorbeelden van initiatieven zijn: “Lutten Leeft”, “Krimse Kracht” en “Heemser Noaberschap” en het Diaconale Platform. Of het initiatief van de Plaatselijke Belangen in Ebbenbroek en Bruchterveld om inwoners te activeren voor vrijwillig tuinonderhoud en andere klussen in deze kernen. En wat te denken van de vele (jonge) mantelzorgers, die het heel normaal vinden om te zorgen voor een hulpbehoevend familielid, kennis of buurtgenoot.

Vrijwilligers, die zich op deze manier met hart en ziel inzetten voor anderen dichtbij of ver weg, zijn de basis voor de leefbaarheid en vitaliteit in de dorpen, wijken en buurten, in het asielzoekerscentrum en zelfs grensoverschrijdend. Zij nemen soms publieke taken over (Right to challenge). Of ze bedenken nieuwe vormen van dienstverlening, waar op dat moment behoefte aan is in een kern. Het CDA vindt dat dit soort initiatieven als bijvoorbeeld de initiatieven in De Krim voor een bundeling van sport, welzijn waardering verdienen en ruim baan moeten krijgen. Scholen,(sport)verenigingen en Plaatselijke Belangen spelen hierbij een belangrijke rol. De gemeente moet hierbij goed faciliteren. Soms door domweg los te laten en niet over te nemen. Soms in de vorm van geld. En soms door ervoor te zorgen dat er werkbare regels zijn om het werk van vrijwilligers leuker en gemakkelijker te maken.“Samen doen” (ook de naam van het huidige beleidsplan) is daarbij onze basis. Ook als het gaat om “meedoen” in de samenleving.

Wie door ziekte, werkloosheid,schulden of welke andere reden dan ook tijdelijk “geblokkeerd” wordt, mag rekenen op hulp en ondersteuning. Ons programma bevat actiepunten op het gebied van“Samen Leven”, “Meedoen” en “Gezond Vitaal”.

Onze actieprogramma “Samen Leven”:

  • Ruimte en middelen voor buurten en bewoners om hun eigen (groene)omgeving te onderhouden.
  • Privatisering en overdracht van sportvoorzieningen wordt (financieel)gestimuleerd.
  • (Sport)verenigingen die mensen uit de Participatiewet een plek bieden en begeleiden worden hierbij financieel ondersteund.
  • (Sport)verenigingen, die maatschappelijke opgaven oppakken (bijv. bewegingsactiviteiten ouderen, gezond gewicht activiteiten enz.) worden hierbij ondersteund.
  • Plaatselijke Belangen krijgen een kernbudget dat men vrij kan besteden aan zaken, die op dat moment prioriteit hebben in hun werkgebied.
  • Plaatselijke Belangen krijgen ondersteuning bij vragen uit de samenleving op het gebied van eenzaamheid, zorg, armoede en participatie. Welzijnsorganisaties (als bijvoorbeeld de Stuw) kunnen daarbij een rol vervullen.
  • Initiatieven voor beter en duurzamer beheer van geprivatiseerde sporthallen (bijv. Slagharen en Bergentheim) en het initiatief in de Krim om te komen tot een Multi-Functionele Accommodatie krijgen steun.
  • Een meerjarenplan voor de tijdige vervanging van kunstgrasvelden, waarde afgelopen periode veel is geïnvesteerd.Behoud van scholen in de kleine kernen, door slimme vormen van samenwerking (bijvoorbeeld Radewijk-Den Velde) en combinatie van maatschappelijke functies.
  • Actualisatie beleidsplan “Stippen op de Horizon” over ontwikkeling schoolgebouwen basisonderwijs. En een vergelijkbaar plan voor schoolgebouwen voortgezet onderwijs.

Ons actieprogramma “Meedoen”:

  • Onderzoek naar (lokale) mogelijkheden voor de invoering van het basisinkomen. Dat geeft mensen, die tijdelijk langs de kant staan, rust om te werken aan zichzelf en een volgende stap te maken in hun werkzame leven.
  • De in Hardenberg opgestarte werkgroep die inclusiebeleid praktische invulling wil geven wordt voortgezet.
  • Onderzoek naar de mogelijkheden om in de door de gemeente aangeboden collectieve zorgverzekering voor kwetsbare groepen (“vechtdal vitaal polis”) het meeverzekeren van het eigen risico en relatietherapie op te nemen.
  • Een innovatief en actief armoedebeleid, met behoud van de huidige goede onderdelen, zoals preventie en “schuldhulpmaatjes”.
  • Er komt één vast aanspreekpunt voor o.a. sport- en andere verenigingen en thuiszorgorganisaties, waar signalen van armoede kunnen worden gemeld.
  • Inzet van de methode “Mobility Mentoring” voor de armoede-aanpak bij gezinnen.
  • Aangepaste criteria voor Bijzondere Bijstand, die beter aansluiten bij de werkelijke financiële situatie.
  • Als je tijdelijk geen werk hebt, of je studie even stilligt, dan zorgt een maatschappelijke bijdrage ervoor dat je toch betrokken blijft bij de samenleving.
  • Meer vrijwilligers om statushouders te helpen met o.a. de Nederlandse taal en(leef)gewoontes. Om de stap naar betaald werk kleiner te maken ondersteunt de gemeente vergunninghouders bij het vinden van vrijwilligerswerk, een stageplek of werkervaringsplaatsen.

Ons actieprogramma “Gezond Vitaal”:

  • Er komen proefprojecten voor zorgneutrale wijken. Dat zijn wijken, waarbij vraag en aanbod op het gebied van zorg (ervaringsadvies, eenzaamheid,vervoer enz.) op elkaar worden afgestemd. Initiatieven, zoals Bruchterveld en Ebbenbroek zijn voorlopers. Maar er is meer mogelijk.
  • Ondersteuning van scholen en sportverenigingen voor het realiseren vaneen “gezonde kantine”.
  • Ondersteuning van sociaal ondernemende sportverenigingen, die bewegingsprogramma’s realiseren voor ouderen. Goed voor gezondheid,vitaliteit en voorkoming van eenzaamheid.Stimulering van initiatieven op het gebied van “samen eten”.
  • Ondersteuning van projecten voor mantelzorgers om even op adem te komen en/of om met training/coaching beter om te kunnen gaan met hun situatie.
  • Voortzetting van het Mantelzorgcompliment, als waardering.
  • Stimulering uitbouw Vitaal Vechtdal, waarbij zorgverleners samen met zorgverzekeraars werken aan preventie en vroegtijdige signalering en aanpak.
  • Meer aandacht voor het bewegingsvriendelijker inrichten van buurten en pleinen, met o.a. “Spelen in het groen”. Waarbij ook beter wordt ingespeeld op de behoeften van kinderen en jongeren in de buurt. Bijvoorbeeld in Sibculo(tijdelijke skatebaan) en Hardenberg (speel en doe park Oosteinde) zijn op onbestemde buitenruimte wensen ingevuld.
  • De gemeente steunt waar nodig de openluchtzwembaden, die grotendeels draaien op vrijwilligers.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.