CDA Hellendoorn wil een oplossing voor de bestuurscrisis
Na de breuk binnen Lokaal Hellendoorn in december 2022 en het partijloos worden van twee wethouders verkeert de gemeente Hellendoorn in een bestuurlijke patstelling. De VVD en Groen Links hebben op 2 mei de stekker uit het college getrokken. Onderhandelingen tussen VVD, Groen Links, CDA en Samen Hellendoorn heeft geen akkoord opgeleverd. Alsnog hierover college-onderhandelingen heropenen is weinig zinvol. Er zit nu een college dat geen verantwoording aflegt aan de raad voor het zelf wegsturen van een wethouder, en dat bij herhaling burgerparticipatie organiseert, nadat definitieve besluitvorming heeft plaatsgevonden. Dit staat zo haaks op het gedachtegoed van CDA Hellendoorn dat deelname aan zo’n college, mede onder het gesternte van moeizame verhoudingen binnen de raad en het college, voor CDA Hellendoorn niet aan de orde is. Een echte oplossing is nodig.
Lokaal Hellendoorn heeft als grootste partij het initiatief genomen en het CDA gevraagd samen een nieuw college te vormen dat gesteund wordt door de krapst mogelijke meerderheid van 13 van de 25 zetels. Het CDA had de bereidheid de uitnodiging te aanvaarden als tenminste twee andere partijen zouden aansluiten. Dit met het oog op een noodzakelijk breder draagvlak. Helaas was niet één van de zes andere partijen hiertoe bereid. Zodat deze oplossing werd geblokkeerd.
Het CDA wil als oppositiepartij graag open en constructief meewerken aan een oplossing. CDA stelt daarom als andere mogelijkheid voor dat de huidige coalitiepartijen Groen Links en VVD in overleg met het zittende college, aan de gemeenteraad een vervanger, met wethouders-ervaring, uit eigen gelederen voorstellen voor de weggezonden wethouder Gea Oord. Dan bestaat het college weer uit vier wethouders en kan er weer volop gewerkt wordt aan de grote opgaves van onze gemeente zoals woningbouw, betaalbare zorg, stikstof en klimaat.
In geval dit CDA-voorstel geen draagvlak heeft kan ook gedacht worden te kiezen voor een zogenaamd ‘zakencollege’. De gemeenteraad kan dit besluiten en een procedure in werking zetten. De aan te stellen formateur(s) kunnen nieuwe (partijloze) wethouders aan de gemeenteraad voorstellen op basis van kennis en ervaring. De gemeenteraad stelt deze wethouders aan en geeft dit zakencollege binnen vast te stellen kaders de opdracht aan de raad voorstellen te doen voor belangrijke onderwerpen waarbij de inwoners vroegtijdig worden betrokken bij belangrijke besluiten zoals woningbouwlocaties, huisvesting van asielzoekers etc.
Het CDA wil zo de ontstane impasse graag doorbreken. Want de gehele gemeenteraad heeft van de kiezer de opdracht gekregen te zorgen voor goed gemeentebestuur dat opkomt voor de belangen van alle inwoners en de gemeente als geheel.