Update politieke situatie in de gemeente Hellendoorn
Update Politieke situatie in de gemeente Hellendoorn
In de Nieuwsbrief van CDA Hellendoorn van augustus 2023 was te lezen dat op uitnodiging van Lokaal Hellendoorn een gesprek is gevoerd met het CDA over politieke samenwerking en de vorming van een stabiele coalitie. In het advies aan de verkenner eind mei 2023 is al gezegd dat deze optie voor het CDA niet onbespreekbaar is, maar dat dit wel in combinatie met 2 andere partijen moet zijn. Eind augustus/begin september bleek definitief dat geen van de andere fracties een coalitie wilden met Lokaal Hellendoorn en het CDA. Daarmee was deze optie van de baan. In het vervolg daarop verzocht de gemeenteraad op 3 oktober aan de burgemeester:
zo snel mogelijk een bemiddelaar aan te stellen om de bestuurlijke impasse te doorbreken en op de kortst mogelijke termijn te komen tot stabiel bestuur.
De bemiddelaar/adviseur, werd gevonden in de persoon van de heer Han Noten, voormalig lid van de Eerste Kamer en oud-burgemeester van Dalfsen. Hij heeft de volgende opdracht:
- Randvoorwaarden formuleren voor een stabiele en vruchtbare samenwerking in de raad en tussen raad en college;
- Een advies te formuleren over de samenstelling van een nieuw college;
- Een advies te formuleren voor het versterken van de kaderstellende rol van de raad.
De heer Noten heeft tijdens en rond de herfstvakantie een vijftal gesprekken gevoerd met groepjes raadsleden in gemengde samenstelling. Daarnaast heeft hij ook geproken met het college, met de griffie en met een aantal leidinggevende ambtenaren en met de ondernemingsraad. In de raadsvergadering van 9 november vertelde hij uitgebreid over zijn waarnemingen en deed hij voorstellen voor interventies. Ook stelde hij dat de tijd nog niet rijp is voor de uitvoering van opdracht 2 om een advies te formuleren over de samenstelling van een nieuw college. Eerst gaat hij aan de slag met opdracht 3. Dit zal hij doen aan de hand van zijn door de raad omarmde 7 waarnemingen. Op aangeven van de raad wordt hierbij ook de rol van het college betrokken. Voor half november staan afspraken geagendeerd, opnieuw met groepjes raadsleden.
De zeven waarnemingen en interventies voor veranderingen:
- Binnen de raad voelt niemand zich verantwoordelijk voor de raad als geheel. De fractie/partij is leidend.
- Er is een verschil van opvatting/overtuiging over wat de opgave van de raad is in relatie tot het college: “wethouder, u moet ons verkiezingsprogramma uitvoeren”.
- Er is weerstand om de stap naar een nieuwe rol en positie te maken. Van campagne naar compromis, van leidende partij naar een ondergeschikte positie. Zowel succes als teleurstelling afgelopen verkiezingen worden niet verwerkt.
- Kennis en kunde over de aard en inrichting van politieke besluitvorming is matig ontwikkeld. Er zijn veel onervaren raadsleden.
- Er is behoefte aan meer hygiëne als het gaat om omgangsvormen. Persoonlijke verhoudingen bepalen de inhoud.
- Er is weinig gemeenschappelijks in de politieke arena van Hellendoorn. Start notities, kaderstellende noties en gedeelde visies over belangrijke beleidsterreinen ontbreken. Er is een cultuur van aanpakken die weinig behulpzaam is
- Oude rekeningen blijven lang openstaan, bepalen voor een deel het gedrag en dat wordt vervolgens ontkend. Uitspraken als: “doet mij niks” en “daar stap ik gewoon overheen” zorgen ervoor dat verschillen in beeld en zelfbeeld blijven bestaan.
De presentatie van de heer Noten is terug te vinden op de site van de gemeente Hellendoorn via onderstaande link.
Daarlerveen, 11 november, Janneke Vorderman Bonthuis (fractievoorzitter)