03 juni 2024

Wie wind(turbines) zaait, zal storm oogsten

Wie wind(turbines) zaait, zal storm oogsten

Alle provincies in Nederland hebben van de regering een opgave gekregen voor het opwekken van duurzame energie. Overijssel moet 3,2 terawattuur (TWh) van de 35 TWh landelijk doelstelling van duurzame energie (wind en zon) opwekken. Overijssel heeft er voor gekozen dit in de verhouding 60% wind en 40% zon te willen organiseren en heeft vier (cluster)gebieden aangewezen waar windturbines geplaatst zullen worden.

Een clustergebied ligt deels in de gemeenten Wierden en Hellendoorn namelijk in de omgeving Daarlerveen, Daarle en het Hoge Hexel. Hier zou ruimte zijn voor 10 van de 48 windturbines die in Twente geplaatst moeten gaan worden! De provincie wil hierover ‘programmeringsafspraken windenergie’ met de gemeentes maken. In geval een gemeente dit niet wil kan de provincie bepalen dat er nog meer windturbines in het gebied geplaatst worden. Van ‘afspraken’ maken is eigenlijk geen sprake want het is slikken of stikken.

In de raadsvergadering van 21 mei 2024 stelde het college bij monde van wethouder Dubbink de raad voor het college te volgen en de door de provincie voorgestelde ‘programmeringsafspraken’ zonder meer te aanvaarden om zo nog wat invloed te kunnen uitoefenen. Dit was voor het CDA onbegrijpelijk want van het door de gemeenteraad vastgestelde windbeleid zou dan niets terug te vinden zijn in de afspraken met de gemeente. De belangrijkste punten van het gemeentelijk windbeleid zijn:

1. 100% lokaal eigendom van windturbines, met als uitgangspunt naast lasten ook lusten.

2. voorrang voor sociaal maatschappelijk windprojecten;

3. toepassing van gezondheidsnormen voor geluid en slagschaduw zoals die in 2025 worden vastgesteld.

4. rekening houden met het gebiedsproces Daarlerveen.

CDA Hellendoorn stelde voor (amendement) dat de gemeente Hellendoorn programmeringsafspraken kan maken op voorwaarde dat het bovenstaande gemeentelijke windbeleid daarin wordt opgenomen. Behalve door de partijen VVD en Lokaal Hellendoorn werd dit voorstel breed gesteund. Het college kreeg opdracht hierover in gesprek te gaan met de provincie. Op 22 mei bleek dat het provinciebestuur helemaal geen waarde hecht aan het maken van afspraken met de gemeentes. Er is gewoon eenzijdig beslist dat in onze gemeente zes windturbines kunnen worden geplaatst. De gemeente Wierden, die geen afspraken wilde maken, wordt ‘beloond’ met vier windturbines. Het CDA heeft voor deze arrogante bestuursstijl geen goed woord over en roept het College op de provincie hier op aan te spreken en te stellen dat de gemeente alle mogelijkheden van bezwaren zal inzetten tegen eenzijdig opgelegde ongemotiveerde programmeringsbesluiten van het provinciebestuur.

Wie wind zaait zal bestuurlijke storm oogsten.

De fractie van CDA Hellendoorn

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.