Geacht college,

In het kader van het project Campus Driene en de aanleg van een nieuwe rotonde bij de P.C. Hooftlaan - Laan van Driene, zullen er moestuinen langs het Schrijverspad verdwijnen om ruimte te maken voor een nieuwe weg die vanuit de rotonde afbuigt richting onder andere de Mariakerk. Echter hebben ook de eigenaren van de moestuinen aan de andere kant van de weg te horen gekregen dat hun tuinen zullen worden opgeheven, terwijl er op korte termijn geen plannen zijn om dit gebied te ontwikkelen.

Moestuinen hebben een belangrijke sociale, ecologische en gezondheid bevorderende functie. Veel inwoners gebruiken deze moestuinen niet alleen voor het verbouwen van voedsel, maar ook om samen te komen en bij te dragen aan de verduurzaming van hun leefomgeving. Daarnaast spelen ze een rol in de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Naar aanleiding van deze plannen heb ik de volgende vragen:

  1. Wat is de exacte reden voor het besluit om de moestuinen op te heffen? ​​​Zijn er specifieke ruimtelijke of beleidsmatige redenen waarom moestuinen plaats moeten maken voor andere projecten of bestemmingen?
  2. Is er een alternatief aangeboden aan de tuinders? Wordt er gezocht naar alternatieve locaties waar de huidige gebruikers hun activiteiten kunnen voortzetten?
  3. Welke inspraakmogelijkheden hebben de tuinders gehad in het proces van besluitvorming? Zo ja, hoe is dit proces verlopen?
  4. Hoe past het opheffen van moestuinen binnen het gemeentelijk beleid ten aanzien van duurzaamheid en klimaatadaptatie? Moestuinen dragen namelijk bij aan een groenere en duurzamere stad. Hoe weegt het college deze voordelen mee bij het besluit?
  5. Veel inwoners gebruiken moestuinen voor sociale contacten en ontspanning. Is er onderzoek gedaan naar de mogelijke impact van het opheffen van de moestuinen op het welzijn van deze inwoners?
  6. Ziet het college mogelijkheden om de moestuinen te behouden of te integreren in toekomstige ontwikkelingsplannen?

Ik zie uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Nuri Akfidan, Raadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.