CDA pleit voor ‘iets ambitieuzer’ plan verduurzaming
Het CDA pleit ervoor om de lat iets hoger te leggen om ervoor te zorgen dat de doelstelling van verduurzaming in 2050 daadwerkelijk wordt gehaald. ‘Als we in 2050 energieneutraal willen zijn, dan komen we daar met onze plannen precies op uit. Dat klinkt goed, maar we zullen het niet op alle punten gaan halen. Daarom is het verstandig om hier iets ambitieuzer in te zijn’, meent Statenlid Elske van der Mik.
De provincie werkt samen met gemeenten, netbeheerders en maatschappelijke organisaties aan de energievisie om ervoor te zorgen dat Overijssel over 25 jaar energieneutraal is, waarbij de energieopwekking veelal lokaal gebeurt en vraag en aanbod goed op elkaar zijn afgestemd. In februari stellen Provinciale Staten de energievisie vast, maar het concept-plan werd woensdag besproken in de commissie Milieu en Energie.
‘Het CDA ziet de komende periode vooral als inzetten op onderzoek naar de inpassing van een zo breed mogelijk scala aan energiesystemen, waarbij lopende dat onderzoek ook weer nieuwe inzichten bij komen’, aldus Van der Mik. ‘Niet alle nu bekende energiesystemen zullen de eindstreep halen. Zoals er in de jaren ’80 drie verschillende types videorecorders op de markt kwamen, waarvan uiteindelijk alleen de VHS over bleef. Wie kent nog de Betamax en de Video2000? En mijn kinderen hebben intussen al helemaal geen idee wat een videoband is.’
Van der Mik plaatst ook een kanttekening bij de verwachte reductie van het energieverbruik per huishouden, maar ook per bedrijf. ‘Wij vragen ons af hoe realistisch deze getallen zijn.’ Verder bepleit het CDA-Statenlid onderzoek naar samenwerkingsmogelijkheden met andere provincies en zelfs over de landsgrens heen. ‘We leven hier in Overijssel niet op een eiland. Het is wel goed dat we zelfvoorzienend willen zijn, maar in hoeverre valt onze visie te rijmen met die van de provincies om ons heen?’
Door slim samenwerken kunnen we de energiesystemen beter op elkaar afstemmen zodat ze ook beter passen bij onze andere landschappelijke opgaves zoals landbouw, natuur en woningbouw.