18 juli 2024

CDA pleit voor zorgvuldigheid bij grootschalige projecten langs kanaal

Provinciale Staten vinden dat zorgvuldig om moet worden gegaan met grootschalige infrastructurele projecten in de omgeving van het kanaal Almelo-De Haandrik. Het betreft concreet de kilometers damwand die nog vervangen moeten worden om verdere verzakkingen tegen te gaan, om uitbreiding van de waterwinning Hammerflier en het principeverzoek voor windturbines tussen Daarle en Daarlerveen. En de aanleg van leidingen door Enexis waarbij, mogelijk door trillingen, al nieuwe of verergerde schades zijn geconstateerd. Maar deze zorgvuldigheid geldt uiteraard ook voor alle mogelijk toekomstige werkzaamheden die in het gebied plaatsvinden.

Als toch wordt besloten om (reeds aanbestede) grote infrastructurele projecten uit te voeren, dan moet eerst in beeld worden gebracht wat de mogelijke risico’s en effecten zijn voor de bodem. Er moet een nulmeting worden gedaan en er moet goed worden gelet op nieuwe of verergerde schades.

Terwijl de provincie met een vernieuwde schaderegeling bezig is om de eerdere schades aan hun huizen op te lossen, zien de bewoners hoe werkzaamheden die de leefomgeving moeten verbeteren juist moeizaam verlopen. Het betreft met name het herstel van beschadigde wegen en de aanleg van glasvezel. Die werkzaamheden moeten juist met de nodige voortvarendheid worden aangepakt.

‘We moeten het vertrouwen van de inwoners van het gebied zien te herstellen. Er zijn nog steeds veel zorgen, er is verdriet en onrust bij de inwoners die het idee hebben dat hun leefomgeving tot stilstand is gekomen of zelfs achteruit is gegaan’, zegt CDA-fractievoorzitter Laura Mak. Zij diende samen met JA21, BBB en VVD hiervoor een motie in die door Provinciale Staten werd aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.