CDA schaamt zich voor ‘regelrechte chaos’ rond motie PIP AVAV
Inhoudelijk kon de CDA-fractie in Provinciale Staten wel leven met de aanvullende eisen voor het provinciale inpassingsplan Achter de Voort, Agelerbroek, Voltherbroek (PIP AVAV). Anders lag dat met de manier waarop initiatiefnemer BBB samen met coalitiepartner SGP en de oppositiepartijen SP, JA21, PVV en Forum voor Democratie meende die aanvullende eisen er doorheen te kunnen drukken. Vandaar dat de CDA-fractie besloot verdeeld te stemmen om steun uit te spreken voor met name een onderzoek naar de sociaaleconomische effecten van de PIP én een afkeuring van de handelwijze van deze zes partijen.
Het CDA kwam zelf vorige maand met een motie voor meer aandacht (en geld) voor de leefbaarheid op het platteland bij de uitvoering van het Provinciaal Plan Landelijk Gebied (PPLG). De fractie staat ook achter het streven naar meer draagvlak en een betere communicatie met de grondeigenaren en bewoners in het PIP-gebied. Er zijn overigens wel twijfels over de uitvoerbaarheid juridische houdbaarheid van de motie.
De zes fracties kwamen met een motie, eigenlijk meer een initiatiefvoorstel vanuit Provinciale Staten. Als het inderdaad een initiatiefvoorstel zou zijn, dan was daarover eerst een debat nodig in de commissie Landbouw en Natuur. Bij een motie gaat dat anders: er mogen alleen vragen gesteld worden aan hoofdindiener BBB. Een ordevoorstel om de motie niet in stemming te brengen maar eerst in de commissie te bespreken kreeg geen meerderheid in Provinciale Staten. Wel werd toen al duidelijk dat er – tientallen - vragen waren over het PIP AVAV in het algemeen en de motie in het bijzonder.
Na meerdere schorsingen leed het voorstel om de motie zonder verdere discussie in stemming te brengen schipbreuk omdat werd gewezen op het reglement van orde dat dit niet toestaat. Daarop werd opnieuw een vragenronde ingelast, met niet of nauwelijks bevredigende antwoorden. BBB-gedeputeerde Maurits von Martels bracht uiteindelijk uitkomst met de toezegging dat hij alle vragen binnenkort gaat beantwoorden in een brief aan Provinciale Staten. Volgens de gedeputeerde moet het lukken om het onderzoek naar de sociaaleconomische effecten en het communicatieplan voor juni af te hebben, zodat het PIP AVAV dan definitief kan worden vastgesteld.
De gang van zaken rond de motie leidde tot veel onvrede bij veel fracties. Ook bij het CDA. Fractievoorzitter Rick Brink zei zich ‘te schamen om vandaag deel uit te maken van deze Provinciale Staten’. Hij noemde het ‘een onaangename vertoning, een regelrechte chaos’. Laten we lessen trekken uit deze vertoning, aldus Brink. ‘Als CDA hechten we aan een breed draagvlak en wij nodigen de BBB uit om het een volgende keer beter te organiseren.’
De motie werd door Provinciale Staten aangenomen met 27 stemmen voor en 19 tegen. Van het CDA stemden twee Statenleden voor en twee tegen.