CDA steunt voortzetting gebiedsprocessen PPLG
Het CDA kiest ervoor om de 36 gebiedsprocessen en 6 proeftuinen van het Provinciaal Plan Landelijk Gebied (PPLG) in ieder geval tot en met de verkenningsfase door te zetten. De helft van de gebiedsprocessen, ook wel koploperprojecten genoemd, bevindt zich in die voorverkenningsfase.
Burgerlid Wilfred Stegeman stelde in de commissie Landbouw en Natuur voor om ook nieuwe initiatieven voor het opstarten van een gebiedsprocessen toe te laten. ‘Zodat ze een voorverkenning kunnen doen. Volgens mij is het toch niet heel moeilijk om een deel van het beschikbare geld af te bakenen voor nieuwe initiatieven. Anders zorg je bij boeren die wel initiatief tonen voor sacherijn zorgen.’
Het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG) is ter ziele, maar Overijssel heeft nog altijd het PPLG dat overigens ‘Toekomst voor ons platteland’ moet gaan heten. Om duidelijk te krijgen hoe het nu verder gaat, zijn vier scenario’s opgesteld. Stoppen met de gebiedsprocessen en de proeftuinen is er een van. Dan laat Overijssel wel 100 miljoen euro liggen voor de proeftuinen én het leidt tot grote teleurstelling bij iedereen die nu betrokken is bij de gebiedsprocessen.
Wachten met alles tot er meer duidelijkheid is over het rijksbeleid zal eveneens tot teleurstelling leiden. De derde optie is om de gebiedsprocessen tot en met de uitvoering door te zetten en maar zien waar het schip strandt. De vierde optie is wat het CDA betreft de beste: aan de slag met de 36 gebiedsprocessen en 6 proeftuinen tot en met de verkenningsfase, en voor zover financieel mogelijk, uitwerking van een beperkt aantal gebiedsprocessen. Daarvoor is al 234 miljoen euro ontvangen van het rijk.
De vierde optie wordt door Gedeputeerde Staten aanbevolen. In de commissie Landbouw en Natuur werd duidelijk dat dit breed wordt overgenomen door Provinciale Staten. CDA’er Wilfred Stegeman vroeg nadrukkelijk aan gedeputeerde Maurits von Martels hoe het proces ‘een stap verder kan worden geholpen’. Dit naar aanleiding van de opmerking van inspreker Veltkamp namens het koploperproject Duurzaam Initiatief Markelo Noord. ‘We zijn al zeven jaar bezig en gebeurt niets. Er is ook geen lef en wil in dit huis.’ Het toewijzen van grond aan de gebiedsprocessen is wat Stegeman betreft zo’n stap.
Begin vorig jaar vroeg de provincie nog 5 miljard euro voor natuurherstel, een robuust watersysteem en minder emissies van broeikasgassen, het behoud en versterking van de sociaaleconomische kwaliteit van het platteland en het realiseren van een toekomstbestendig perspectief voor de landbouw. In de gebiedsprocessen gaan overheid, ondernemers, maatschappelijke organisaties en burgers met elkaar op zoek naar een aanpak om de opgaven voor natuur, stikstof, water en klimaat in samenhang op te pakken. Per gebied wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.