31 mei 2024

Niet alleen bouwen voor ouderen, maar ook voor jongeren, starters en lage inkomens

Het CDA vindt dat de nadruk bij woningbouwplannen in Overijssel niet alleen bij bouwen voor ouderen moet liggen, maar ook op bouwen voor mensen met een laag inkomen en jongeren/starters op de woningmarkt. ‘Daarom dienen wij ook van harte de motie van de PvdA mee in waarin hier op wordt aangedrongen’, merkte CDA-Statenlid Laura Mak op bij de behandeling van het investeringsvoorstel wonen door Provinciale Staten. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Mak vroeg ook nog speciale aandacht voor studentenhuisvesting via hospita’s, waar het Overijsselse Eerste Kamerlid Theo Rietkerk zich sterk voor maakt.

In Overijssel moeten tot 2030 minimaal 42.300 woningen gebouwd worden, waarvan 28.200 in West-Overijssel en 14.100 in Twente. Dat komt neer op 4.700 woningen per jaar. Daarvan is 30 procent sociale huur en 40 procent betaalbare koopwoningen tot 355.000 euro en huurwoningen tot 1.000 euro. De overige 30 procent is vrije sector.

‘We zijn daarmee al erg goed op weg en daar kunnen we best trots op zijn’, aldus Mak. Zij pleitte er wel voor om ook bestaande bebouwing te benutten voor wonen, zoals kerkelijk vastgoed dat leegstaat. ‘Hierover hebben we eerder al een motie ingediend. Maar er moet ook gekeken worden naar vrijkomende agrarische gebouwing. En we zouden ook graag zien dat naar innovatieve woonvormen wordt gekeken.

Het CDA-Statenlid plaatste de nodige kanttekeningen bij het bouwfonds dat de provincie gaat opzetten. Met 6 miljoen euro in kas moet dit bouwfonds woningbouwprojecten vlot zien te trekken die alle benodigde stappen hebben doorlopen maar vastlopen als nog onvoldoende woningen zijn verkocht. ‘De overwegingen en argumentatie snappen wij, daar zijn we het ook volledig mee eens. Maar het voorstel is nogal vrijblijvend over hoe die 6 miljoen wordt ingezet. Daarom zijn we blij dat met de toezegging dat Gedeputeerde Staten ons op de hoogte stelt als een woningbouwproject wordt ondersteund met dit geld.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.