Little smiling girl have a breakfast at home. Preschool child eating sandwich with boiled eggs. Happy children, healthy food and meal.
18 juli 2024

Volt, CDA, VVD en BBB willen ‘sneeuwbaleffect’ met motie behoud schoolmaaltijden

Provinciale Staten doen een oproep aan het kabinet om de schoolmaaltijden alsnog op te nemen in het regeerakkoord. In het hoofdlijnenakkoord is daar geen geld voor vrijgemaakt, waardoor het schoolmaaltijdenprogramma eind dit jaar stopt. In Overijssel bieden nu nog 111 scholen een maaltijd aan, terwijl op 31 scholen een boodschappenkaart voor thuis aan leerlingen wordt verstrekt.

Dat vraagt om een vervolg, vinden de Statenleden van CDA, VVD en BBB op initiatief van Maryse Wulf (Volt). Vandaar dat zij het initiatief hebben genomen om op woensdag 17 juli een motie voor te leggen aan Provinciale Staten, waarvan ze hopen dat die brede steun krijgt. ‘Straks zitten er weer kinderen met honger in de klas. Die kans acht 95 procent van de scholen groot tot zeer groot’, legt Maryse Wulf uit. ‘De ervaring heeft geleerd dat kinderen meer energie en concentratie hebben, dat ze gezonder en gevarieerder eten en minder stress hebben.’

Bij een op de drie Nederlandse scholen groeit een aanzienlijk deel van de leerlingen op in een gezin met een laag inkomen. Leerlingen op deze scholen hebben recht op een gratis maaltijd op school of thuis. Dankzij het schoolmaaltijdenprogramma, een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis. Er doen ruim 2.100 scholen mee, waardoor bijna 350.000 kinderen en hun gezinnen worden bereikt. Voor de helft zijn dit basisscholen.

De motie met de oproep aan het kabinet om het schoolmaaltijdenprogramma op te nemen in het regeerakkoord is door Provinciale Staten aangenomen, maar Wulf en Van der Mik zien ook graag dat zoveel mogelijk partijen hun lokale raadsfracties vragen om met een soortgelijke motie te komen. ‘We willen een sneeuwbaleffect bereiken’, zegt Elske van der Mik van het CDA.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.